Το πρώτο lockdown του δεύτερος κύματος της πανδημίας είναι πλέον γεγονός και είναι στην Κοζάνη, όπου μέσα σε δύο εβδομάδες καταγράφηκαν 227 κρούσματα.

Η κατάσταση, ενόψει και του χειμώνα, προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αθανάσιο Τσακρή «κάτι που συζητάται σε όλο τον κόσμο είναι να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό το Νοέμβριο ώστε να είμαστε πιο καλά στα τέλη Δεκεμβρίου και να έχουμε τη δυνατότητα για εκδηλώσεις όπως ρεβεγιόν».

Μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο κ. Τσακρής ανέφερε ότι σε αρκετούς νομούς της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας αλλά και στα Ιωάννινα  υπάρχει ανεβασμένο επιδημιολογικό φορτίο. «Εάν υπάρξει ανταπόκριση από τους πολίτες και εφαρμόσουν μέτρα θα αποφύγουν οι περιοχές στην κατηγορία 3 ένα lockdown όπως αυτό στην Κοζάνη» ανέφερε.

Ερωτηθείς για την ανοσία της αγέλης ο κ. Τσακρής απάντησε ότι «είναι κάτι αρκετά σχετικό με την COVID-19. To πώς ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα δεν το έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμα. Έχουμε περιστατικά επαναμόλυνσης που δείχνουν το πόσο περίπλοκη είναι η επίπτωση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο νέος κορονοϊός έχει δείξει επίσης οτι μεταλλάσσεται».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας τόνισε, τέλος, την ανάγκη να υπάρχει «συστηματική και καλή καταγραφή των κρουσμάτων στην κοινότητα και επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι σε κλειστές δομές όπως γηροκομεία ή δομές μεταναστών για να έχουμε υπό έλεγχο εστίες υπερμετάδοσης».

Πηγή: newsbeast.gr