Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε νωρίτερα σήμερα με το Προεδρείο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) Αττικής, με αφορμή τις αποκαλύψεις για το διεθνές σκάνδαλο διαφθοράς της Uber και τη στάση που είχε κρατήσει ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία.

Και εγώ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «δικαίωση», σημειώνοντας πως «τώρα ξετυλίγεται ένα κουβάρι και αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πολλά πράγματα από όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα», υπογραμμίζοντας τις αποκαλύψεις «ότι η εταιρία χρησιμοποιούσε αθέμιτες πρακτικές, δωροδοκούσε πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, δημοσιογράφους, προκειμένου να επιβάλλει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην Ευρώπη για να επιβληθεί αυτή εναντίον των αυτοκινητιστών».

Όπως είπε, «είναι προφανές πως δεν μπορεί σε όλον τον κόσμο να χρησιμοποίησαν αθέμιτες πρακτικές αλλά στην Ελλάδα η υποστήριξη να ήταν για λόγους ιδεολογικούς, δεν το πιστεύω. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο το χθες αλλά και το σήμερα και το αύριο, αφού υπάρχουν χιλιάδες έγγραφα, η έρευνα θα τρέξει, δεν ξέρουμε τι αποκαλύψεις θα δούμε μπροστά μας. Θυμίζω τί τραβήξαμε το 2017 – 2018 που οι πιέσεις ήταν αφόρητες, όταν θελήσαμε να τερματίσουμε το καθεστώς ανομίας και παρανομίας, αφού διαπιστώσαμε ότι οι πλατφόρμες αυτές λειτουργούν εδώ χωρίς να έχουν νόμιμη και μόνιμη έδρα στη χώρα μας, ότι τα χρήματα που έδιναν οι πελάτες δεν πηγαίναν σε ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ότι δεν υπήρχε ένα πλαίσιο κανονικών εργασιακών σχέσεων για τους ανθρώπους που δούλευαν ως εργαζόμενοι σε αυτές τις πλατφόρμες».

Πρόσθεσε δε ότι με την προσπάθεια της τότε κυβέρνησης επιχειρήθηκε «να μπει ένα τέλος στη φοροδιαφυγή, την εκμετάλλευση των εργαζομένων, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για επαγγελματίες οδηγούς, αλλά βρεθήκαμε απέναντι σε τρομακτικές πιέσεις, θυμάστε τις δηλώσεις και παρεμβάσεις των στελεχών της ΝΔ που ήταν στην αντιπολίτευση και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, που μας κατηγορούσε ότι δεν θέλουμε τις επενδύσεις. Δύο φορές πήγε να τιναχθεί η αξιολόγηση και το πρόγραμμα από το ΔΝΤ, διότι προφανώς στο κόλπο δεν ήταν μόνο πολιτικοί και δημοσιογράφοι αλλά και τεχνοκράτες. Το ΔΝΤ μας πίεζε να δεχθούμε αυτές τις παράνομες πρακτικές, δεν το κάναμε. Στυλώσαμε τα πόδια και δεν το κάναμε».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας έθεσε τρία ερωτήματα προς την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη:

  1. «Αντιλαμβάνεται η ΝΔ ότι υπήρξε σκάνδαλο και το καταγγέλλει ή και αυτό ήταν σκευωρία;»
  2. «Επιμένει σε αυτές τις δηλώσεις που είχε κάνει; Ότι δεν στηρίξαμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα και ότι οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές που διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους ήταν και είναι μία συντεχνία που θέλει να επιβιώνει σε βάρος του κοινού συμφέροντος;»
  3. «Γιατί δεν ενεργοποιεί την πλατφόρμα που αναγκάζει τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται να δηλώνουν κάθε κούρσα που παίρνουν; Είναι ο νόμος που κάναμε το 2018 ο οποίος τρία χρόνια τώρα δεν ενεργοποιείται».

Λυμπερόπουλος: Η υπόθεση της Uber αναδύει βρωμιά και δυσωδία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του για ενημέρωση με αφορμή τις αποκαλύψεις για την Uber που όπως είπε «αναδύει βρωμιά και δυσωδία». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «όλος ο κλάδος ζητά έρευνα σε βάθος γιατί δεν γίνεται σε όλη την υφήλιο να έχουν υπάρξει τέτοιες παρεμβάσεις από μια πολυεθνική και εδώ να μην έχει υπάρξει τίποτα. Πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας. Εγώ έχω καταθέσει μήνυση κατά της Uber και τι έγινε; Τίποτα».

Ανάμεσα στα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως είπε ο κ. Λυμπερόπουλος, είναι γιατί θέλουν να εξοντώσουν το ταξί, τι εξυπηρετούν αυτοί που παρεμβαίνουν και επηρεάζουν πολιτικούς σε βάρος ενός κλάδου που δεν ζήτησε ποτέ τίποτα, απλά θέλει να δουλέψει και να δουλέψει με κανόνες δημοσίας χρήσεως και όχι με κανόνες «uberοποίησης». Ισχυρίστηκε δε ότι η uberοποίηση» των ταξί και της οικονομίας της χώρας θα έχει ως αποτέλεσμα «η κοινωνία να εξαθλιωθεί με όρους γαλέρας, την ώρα που οι άλλοι θα βγάζουν τα λεφτά στο εξωτερικό».

Πηγή: newsbeast.gr