Για ένα δύσκολο καλοκαίρι όσον αφορά τις επικείμενες πυρκαγιές, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του σήμερα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερώθηκε από τον διευθυντή και πρόεδρο του Αστεροσκοπείου, Μανώλη Πλειώνη και τους αρμόδιους επιστήμονες του Ιδρύματος και των Ινστιτούτων για τα μοντέλα και τις προβλέψεις τους ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και για τις προτάσεις που έχουν επανειλημμένα καταθέσει στην κυβέρνηση για πρόληψη και επαρκή προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για τις πυρκαγιές.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τόνισε πως «το φετινό καλοκαίρι θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι» εκφράζοντας τον φόβο ότι «δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ενισχυθεί η αντιπυρική προστασία. Να υπάρξει δηλαδή πρόληψη και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού στις δύσκολες συνθήκες που και φέτος θα αντιμετωπίσουμε».

Σημείωσε μάλιστα ότι δεν μπορούμε να «αιφνιδιαζόμαστε διαρκώς» και κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει εγκαίρως «και όχι κατόπιν εορτής», τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας και για την αντιπυρική προστασία και για την πρόληψη και για την επάρκεια του κρατικού μηχανισμού.

Δήλωση στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα για την αντιπυρική προστασία – Η κυβέρνηση να ακούσει τις κρίσιμες προτάσεις των επιστημόνωνΗ κλιματική κρίση είναι και θα είναι παρούσα. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούμε διαρκώς να αιφνιδιαζόμαστε. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο και πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ενισχυθεί η αντιπυρική προστασία. Να υπάρξει δηλαδή πρόληψη και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού στις δύσκολες συνθήκες που και φέτος θα αντιμετωπίσουμε. Η επιστημονική κοινότητα έχει καταθέσει μια σειρά από κρίσιμες προτάσεις, όπως και εμείς. Και για την αντιπυρική προστασία και για την πρόληψη και για την επάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Το κρίσιμο είναι να τις ακούσει η κυβέρνηση, όσο είναι νωρίς. Όχι κατόπιν εορτής. Και το ακόμα πιο κρίσιμο, είναι να σχεδιάσει μαζί με την επιστημονική κοινότητα την υλοποίηση της προστασίας και της πρόληψης από τα φαινόμενα αυτά που θα έχουμε διαρκώς μπροστά μας το επόμενο διάστημα. Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε με επάρκεια.[Δήλωση στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών]

Posted by Alexis Tsipras on Thursday, June 9, 2022

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξης Τσίπρα μετά την σύσκεψη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο έχει ως εξής: «Επισκέφθηκα σήμερα το Εθνικό Αστεροσκοπείο και μίλησα με τους επικεφαλής των Ινστιτούτων, επιστήμονες που έχουν πλήρη εικόνα για το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, ακριβώς γιατί έχουμε πολύ μεγάλη ανησυχία για το συνδυασμό της κλιμάκωσης της κλιματικής κρίσης αλλά και της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού να μπορέσει να ακολουθήσει αυτήν την κλιμάκωση και να προετοιμαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα που θα έχουμε διαρκώς το επόμενο διάστημα μπροστά μας. Η κλιματική κρίση είναι και θα είναι παρούσα. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούμε διαρκώς να αιφνιδιαζόμαστε.

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι και πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ενισχυθεί η αντιπυρική προστασία. Να υπάρξει δηλαδή πρόληψη και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού στις δύσκολες συνθήκες που και φέτος θα αντιμετωπίσουμε. Η επιστημονική κοινότητα έχει καταθέσει μία σειρά από κρίσιμες προτάσεις, όπως και εμείς. Και για την αντιπυρική προστασία και για την πρόληψη και για την επάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Το κρίσιμο είναι να την ακούσει η κυβέρνηση, όσο είναι νωρίς. Όχι κατόπιν εορτής.

Και το ακόμα πιο κρίσιμο είναι να σχεδιάσει μαζί με την επιστημονική κοινότητα. Να σχεδιάσει την υλοποίηση της προστασίας και της πρόληψης από τα φαινόμενα αυτά που θα έχουμε διαρκώς μπροστά μας το επόμενο διάστημα. Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε με επάρκεια».

Πηγή: newsbeast.gr