Καλεσμένος στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», του Νίκου Χατζηνικολάου βρέθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος μίλησε ελληνικές του ρίζες.

«Γεννήθηκα στην Αμερική. Μιλούσαν ελληνικά στο σπίτι, στο σχολείο δεν ήξερα να μιλήσω αγγλικά, ήταν λίγο δύσκολο στην αρχή. Πήγα και στο ελληνικό σχολείο με το στανιό και η μάνα μου μου είπε “μια μέρα θα με ευχαριστήσεις που έμαθες ελληνικά”» είπε.

Και συνέχισε: «Εδώ είναι οι ρίζες μου, πάντοτε θα είναι σπίτι μου. Τα παιδιά μου τα έφερνα κάθε καλοκαίρι, είχαν ένα πόδι στην Αμερική και ένα στην Ελλάδα. Η μάνα μου ήθελε να περνάει τα καλοκαίρια στο χωριό, στον Πλάτανο Ναυπακτίας. Πέρασα τα καλύτερα καλοκαίρια στον Πλάτανο. Έμαθα πώς μεγάλωσαν οι γονείς μου» ανέφερε.

«Ο ελληνικός στρατός είναι ικανός να προστατεύσει την πατρίδα»

Ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε εκτενώς για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Η πρωτεύουσα αρχή είναι ότι πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Διακυβεύονται πολλά. Και οι δύο είστε πολύ σεβαστοί σύμμαχοι και πολύ σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως, αυτά τα θέματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και σημαντικά» ανέφερε στον ΑΝΤ1.

«Καταλαβαίνω τη ρητορική. Κανείς δεν θεωρεί ότι είναι εποικοδομητική. Το μοναδικό που θα φέρει αποτέλεσμα είναι να συζητήσετε και να επιλύσετε τις διαφορές διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Διαβιβάζουμε σταθερά σε Ελλάδα και Τουρκία να κάνουν αυτό ακριβώς, επειδή ξέρω ότι και η Ελλάδα και η Τουρκία επιδιώκουν ειρήνη» πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Υπάρχουν μεν διαφορές σε πάρα πολλές σχέσεις. Όμως η ειρήνη είναι η πρωτεύουσα αρχή στην προκειμένη περίπτωση και μπορεί να επιτευχθεί μόνο διπλωματικά. Ήμασταν εξαιρετικά συνεπείς. Πιστεύουμε ότι η όξυνση της ρητορικής δεν είναι εποικοδομητική ούτε παραγωγική. Πιστεύουμε σθεναρά ότι και οι δύο νατοϊκοί σύμμαχοί μας, πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους με τη διπλωματία. Αυτή είναι η πρέπουσα οδός και θα εξακολουθεί να είναι η πρέπουσα οδός. Εδώ στην Αθήνα μέλημα μου είναι διασφαλίσω τη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και παραγωγική».

Στην ερώτηση για το αν η Ελλάδα βρεθεί απέναντι σε μια απρόκλητη επίθεση, θα είναι μόνη της, ο Τζορτζ Τσούνης απάντησε: «Ο ελληνικός στρατός είναι ικανός να προστατεύσει την πατρίδα. Όμως, ως πρέσβης των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ θα εργαστούν ακούραστα για την ειρήνη. Θα εξακολουθήσουμε να παροτρύνουμε και τους δυο νατοϊκούς μας συμμάχους να επιλέξουν διπλωματικές οδούς για να επιλύσουν τις διαφορές τους. Αυτές οι διαφορές δεν είναι μοναδικές και μπορούν να επιλυθούν. Ελπίζω στο άμεσο μέλλον, οι υπάρχουσες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να διευθετηθούν δια της διπλωματικής οδού»

«Ο Πούτιν αν ήθελε να αποδυναμώσει τις διατλαντικές σχέσεις, κατάφερε το αντίθετο»

«Θα ήθελα να επισημάνω πως αν ο κύριος Πούτιν επεδίωκε να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, κατάφερε το αντίθετο. Αν ήθελε λιγότερα νατοϊκά στρατεύματα στα σύνορά του, έχει περισσότερα. Αν ήθελε να αποδυναμώσει τις διατλαντικές σχέσεις, κατάφερε το αντίθετο» είπε ο κ. Τσούνης.

Και συνέχισε: «Αν πίστευε ότι θα εισέβαλε στην Ουκρανία και θα την καταλάμβανε σε πέντε μέρες έκανε λάθος. Η Ουκρανία θα επικρατήσει. Δεν έχει υπάρξει ποτέ παράδειγμα στην ιστορία όπου το αληθινό και το δίκαιο ηττήθηκε από το κακό. Οι Ουκρανοί θα επιστρέψουν σε μια ενωμένη Ουκρανία, που θα κυβερνάται από Ουκρανούς. Κι αυτό στην Ιστορία θα καταγραφεί ως ένα τεράστιο ατόπημα του Πούτιν».

Πηγή: newsbeast.gr