Ο σπουδαίος επιστήμονας από την Βρετανία Τζέιμς Λάβλοκ πέθανε, όμως άφησε πίσω του ένα σπουδαίο έργο, καθώς είναι ο άνθρωπος που «προφήτευσε» την κλιματική κρίση και ταυτόχρονα θεμελίωσε την «Θεωρία της Γαίας».

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Λάβλοκ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών, με την οικογένεια του να εκδίδει ανακοίνωση και να αναφέρει ότι «ο Τζέιμς Λάβλοκ απεβίωσε χθες Τρίτη στο σπίτι του, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, ανήμερα των 103ων γενεθλίων του». «Ήταν παγκοσμίως γνωστός ως πρωτοπόρος, προφήτης της κλιματικής κρίσης και θεμελιωτής της Θεωρίας της Γαίας», υπογραμμίζεται στη συνέχεια της γραπτής δήλωσης.

Παρουσιάζοντας τον εαυτό του καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως «ανεξάρτητο επιστήμονα», ο Λάβλοκ είχε προκαλέσει προστριβές με συναδέλφους του αναφορικά με το αποκαλυπτικό όραμά του για την κλιματική κρίση.

«Είναι πλέον αργά, πολύ αργά, για να σώσουμε τον πλανήτη όπως τον ξέρουμε», είχε τονίσει στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) το 2009, λίγους μήνες πριν από τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το Κλίμα (COP15) που απέβη άκαρπη. «Προετοιμαστείτε για τεράστιες ανθρώπινες απώλειες» είχε διαμηνύσει, ένας από τους ελάχιστους επιστήμονες εκείνη την εποχή που προέβλεπαν το ζοφερό μέλλον.

Γεννημένος το 1919, ο Λάβλοκ μεγάλωσε στο νότιο Λονδίνο και εργάστηκε επί 20 χρόνια στο βρετανικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας. Προσελήφθη από τη NASA στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μετακόμισε στην Καλιφόρνια για να απασχοληθεί στην έρευνα για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον πλανήτη Άρη.

Έγινε γνωστός για τη διατύπωση της «Θεωρίας της Γαίας» το 1970, παρουσιάζοντας τη Γη ως έναν ζωντανό οργανισμό ικανό να αυτορυθμιστεί. Εκείνη την εποχή, η θεωρία του είχε αμφισβητηθεί έντονα.

Η ιδιοφυία του τον έκανε τον «Φόρεστ Γκαμπ» της επιστήμης, έγραψε ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian Τζόναθαν Γουότς.

«Αναμφισβήτητα ήταν ο πιο σημαντικός ανεξάρτητος επιστήμονας του περασμένου αιώνα, ο Λάβλοκ ήταν δεκαετίες μπροστά από την εποχή του», σημειώνει το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου.

Πηγή: newsbeast.gr