Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο «ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ιστορία του έθνους μας» και δήλωσε ότι είναι σημαντικό ο αμερικανικός λαός να έχει πλήρη αναφορά των γεγονότων στις ακροάσεις που έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

«Είναι σημαντικό ο αμερικανικός λαός να καταλάβει τί συνέβη πράγματι και να καταλάβει ότι μερικές δυνάμεις που οδήγησαν στην έφοδο στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου δουλεύουν ακόμη σήμερα», δήλωσε ο Μπάιντεν από το Λος ‘Αντζελες όπου βρίσκεται.

«Πρόκειται για τη δημοκρατία μας. Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας», τόνισε ο Μπάιντεν.

«Πρέπει να παραδεχθώ ότι δεν πίστευα ότι θα ήταν μια τόσο άμεση πρόκληση», δήλωσε, εκτιμώντας ότι «η μάχη για την ψυχή της Αμερικής απέχει πολύ από το να κερδηθεί».

«Μπορούμε να ενωθούμε, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, για να αμυνθούμε απέναντι σε όποιον βάλει ένα μαχαίρι στο λαιμό της δημοκρατίας μας», δήλωσε.

Κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας, που επικρίθηκε από την ευρεία πλειοψηφία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δημοσιοποίησε το βράδυ της Πέμπτης τα πρώτα πορίσματά της, σε μια ακρόαση που μεταδόθηκε απευθείας από πολλά τηλεοπτικά δίκτυα αλλά όχι από το Fox News.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν πρόλαβε να δει την πρώτη ακρόαση στο Κογκρέσο για τις επιθέσεις την Πέμπτη.

«Οι πετρελαϊκές εταιρίες περιορίζουν την παραγωγή για να διατηρούν ψηλά τις τιμές και το κέρδος»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες περιορίζουν την παραγωγή τους για να διατηρούν ψηλά τις τιμές και το κέρδος.

«Κέρδισαν τόσα χρήματα που έφθασαν στο Θεό και τον ξεπέρασαν αυτό το τρίμηνο», δήλωσε αστειευόμενος ο Μπάιντεν κατηγορώντας εκ νέου αμερικανικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς ότι δεν αυξάνουν την παραγωγή του πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές, με μόνο σκοπό να αυξάνουν τα κέρδη τους.

«Θέλω να πω κάτι για τις πετρελαϊκές εταιρίες, έχουμε 9.000 άδειες γεώτρησης. Αυτές δεν κάνουν γεωτρήσεις», υπογράμμισε στο περιθώριο ομιλίας του για τον πληθωρισμό, που εκφώνησε από το λιμάνι του Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια.

«Γιατί δεν κάνουν γεωτρήσεις; Γιατί κερδίζουν περισσότερα χρήματα όταν δεν παράγουν περισσότερο», δήλωσε ο Μπάιντεν προσθέτοντας ότι από την άλλη πλευρά, «αυτές (οι πετρελαϊκές) εξαγοράζουν τις δικές τους μετοχές – κάτι στο οποίο, ειλικρινά, θα έπρεπε να τεθούν όροι – και δεν κάνουν καμιά νέα επένδυση».

Ο Μπάιντεν τα είχε βάλει ήδη με τις πετρελαϊκές εταιρίες, που κατηγορεί ότι πλουτίζουν σε βάρος των οδηγών, αντί να επενδύουν στην παραγωγή.

«Τίποτα δεν άλλαξε και αυτές δεν τηρούν τον νόμο», κατήγγειλε ακόμη.

«Πάντα πίστευα ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν υπέρ των επενδύσεων. Αρχίστε, λοιπόν, να επενδύετε και να πληρώνετε τους φόρους σας», είπε τέλος.

Πηγή: newsbeast.gr