Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό για «γενοκτονία» στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας αυτόν τον όρο για πρώτη φορά προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία στη γειτονική της χώρα.

«Ο προϋπολογισμός της οικογένειάς σας, η ικανότητά σας να γεμίζετε το ντεπόζιτό σας… τίποτα από αυτά δεν πρέπει να εξαρτάται από το εάν ένας δικτάτορας κηρύξει πόλεμο και διαπράξει γενοκτονία στην άλλη άκρη του κόσμου», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άιοβα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, δίχως να κατονομάσει στο πιο επιθετικό μέρος του λόγου του τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μερικές ώρες αργότερα, ερωτώμενος εκ νέου για την τοποθέτησή του, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι κατηγορεί τον Ρώσο ομόλογό του πως διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία.

«Ναι, μίλησα για γενοκτονία, διότι γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός και οι αποδείξεις συσσωρεύονται», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος έπειτα από ομιλία του για την αμερικανική οικονομία στο Ντε Μόιν, στην Άιοβα.

«Θα το αφήσουμε στους νομικούς να το αποφασίσουν αν (οι ενέργειες του ρωσικού στην Ουκρανία) μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, αλλά σίγουρα εμένα μου φαίνεται πως ισχύει» ότι διαπράττεται «γενοκτονία», επέμεινε ο κ. Μπάιντεν.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «για να αντιμετωπιστεί αυτή η αύξηση των τιμών που προκάλεσε ο Πούτιν, έδωσα εντολή να αποδεσμευτούν ένα εκατομμύρια βαρέλια σε καθημερινή βάση από το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου».

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, με κεντρικό θέμα συζήτησης την ενίσχυση της Ουκρανίας. τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. «Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη επίσπευσης της βοήθειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της στρατιωτικής και της οικονομικής στήριξης, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για άλλη μια ρωσική επίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βρετανού ηγέτη.

Πηγή: newsbeast.gr