Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε αργά το βράδυ της Τρίτης (28/3) πως έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει την τραπεζική κρίση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, αλλά προειδοποίησε πως η κρίση «δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και λίγες ημέρες αργότερα της Signature Bank κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον τραπεζικό τομέα, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναταραχή στις χρηματαγορές και ανησυχία για ενδεχόμενη οικονομική κρίση. Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν αν μη τι άλλο προκάλεσε απορίες στη Wall Street μιας και μέχρι πρότινος ανέφερε πως το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα και είναι ανθεκτικό.

Η συμφωνία για τη διάσωση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, την προηγούμενη εβδομάδα, και η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της SVB στην First Citizens Bancshares συνέβαλαν στην αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές, αλλά οι επενδυτές διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με υποκείμενα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Fed αρμόδιο για την εποπτεία των τραπεζών Μάικλ Μπαρ, η πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας SVB, είναι μια «χαρακτηριστική περίπτωση κακοδιαχείρισης», όπως ανέφερε σε επιτροπή του Κογκρέσου. Πρόσθεσε,δε, πως «η αποτυχία της SVB δείχνει την ανάγκη να προχωρήσουμε στο έργο μας για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος».

Πηγή: newsbeast.gr