Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε έλαβε κάθε δυνατό προληπτικό μέτρο για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων κατά την αντιτρομοκρατική έφοδο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία, στην οποία σκοτώθηκε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους.

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Αμπου Ιμπραχίμ αλ-Χασέμι αλ- Κουράισι επέλεξε να ανατιναχθεί προβαίνοντας σε μια δειλή ενέργεια, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους για να διατηρήσει την πίεση επί του ISIS.

«Σε μια απεγνωσμένη ύστατη κίνηση δειλίας και αδιαφορώντας για τη ζωή της δικής του οικογένειας ή άλλων ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, επέλεξε να ανατιναχθεί, πυροδοτώντας όχι μόνο τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος αλλά ανατινάζοντας τον τρίτο όροφο…

Αντί να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε, παίρνοντας μαζί του αρκετά μέλη της οικογένειάς του, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εξάλειψαν μια μείζονα τρομοκρατική απειλή», επεσήμανε κατά τη σύντομη ομιλία του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, επίσης, ότι προτίμησε να γίνει επιχείρηση από κομάντος προκειμένου να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η σύζυγος και τα παιδιά του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους είναι μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν όταν ο αλ-Κουράισι πυροδότησε τη βόμβα του, δήλωσαν αξιωματούχοι προσθέτοντας ότι το αμερικανικό ελικόπτερο υπέστη μηχανική βλάβη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Συρία και καταστράφηκε στο έδαφος.

Ένας υπολοχαγός του ISIS και η γυναίκα του, που είχαν οχυρωθεί στο δεύτερο όροφο του κτιρίου, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, κατά τις ίδιες πηγές. Οι αμερικανικές δυνάμεις, ωστόσο, ισχυρίζονται πως απομάκρυναν με επιτυχία αμάχους από τον πρώτο όροφο του κτιρίου προτού ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους πυροδοτήσει τη βόμβα του.

Πηγή: newsbeast.gr