Σε θρίλερ εξελίσσεται η παρουσία του Νόβακ Τζόκοβιτς στο Australian Open, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα με την εκδίκαση της έφεσής του κατά της απόφασης της αυστραλιανής κυβέρνησης για ακύρωση της βίζας του, καθώς δεν είχε τα σωστά έγγραφα για να του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.

Φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχείο με πρόσφυγες

Ο Σέρβος μεταφέρθηκε σε ένα ξενοδοχείο, όπου οι αρχές μεταφέρουν όλους τους πρόσφυγες και όσους δεν παίρνουν βίζα, καθώς είναι σε εξέλιξη η εξέταση της έφεσης που άσκησαν οι δικηγόροι του. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μελβούρνης καλείται να αποφασίσει αν θα αλλάξει την απόφαση, με τα ΜΜΕ στην Αυστραλία να αναφέρουν πως οι πιθανότητες είναι σχεδόν μηδαμινές και εντός της ημέρας το Νο1 του κόσμου θα μπει στην πρώτη πτήση και θα επιστρέψει στην Μελβούρνη.

Κινδυνεύει με απαγόρευση εισόδου ως και τρία χρόνια

Μάλιστα, λόγω των παρατυπιών, η νομοθεσία αναφέρει πως όχι μόνο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να πάρει την έγκριση και να μπει στη χώρα, αλλά κινδυνεύει με απαγόρευση εισόδου στην Αυστραλία για τρία χρόνια.

Σενάριο που ακούγεται τραβηγμένο, όμως αυτό προβλέπει η νομοθεσία και με τα όσα έχουν προηγηθεί (με τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου) τίποτα δεν αποκλείεται.

Κατηγορίες για επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι το πως γίνεται να έχει δώσει λάθος χαρτιά, ενώ κάθε χρόνο ακολουθεί την ίδια διαδικασία. Όπως επίσης έχει προκαλέσει αίσθηση ότι άλλοι τέσσερις τενίστες του Τοπ100 (δεν κατονομάζονται) εισήλθαν στη χώρα με ακριβώς την ίδια διαδικασία που προσπάθησε να μπει ο Τζόκοβιτς.

Τα περισσότερα ΜΜΕ, αλλά και η Σερβική κυβέρνηση, κάνουν λόγο για ένα πολιτικό «σόου» του πρωθυπουργού της χώρας, Σκοτ Μόρισον, ο οποίος έχει δει την δημοτικότητά του να πέφτει κατακόρυφα και με αφορμή τις αντιδράσεις του κόσμου έχει «στήσει» (όπως λένε τουλάχιστον) όλη αυτή την υπόθεση. Την άποψη αυτή έρχεται να υποστηρίξει και η πληροφορία πως άλλοι δύο τενίστες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και τους κανόνες της κυβέρνησης, όμως οι παίκτες μπήκαν στη χώρα. Και τώρα εξετάζονται οι υποθέσεις τους ξανά.

Αντιδράσεις από τον χώρο του τένις

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις τόσο από τους φαν, όσο και από τους αθλητές στο τένις. Οι Αυστραλοί που ένιωθαν πως η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει επιτρέποντας στον Νόλε να μπει στη χώρα, ένιωσαν μία μικρή δικαίωση, όμως ο κόσμος στο εξωτερικό το είδε διαφορετικά.

Δεδομένα ο Τζόκοβιτς δεν έχει παραβιάσει κανονισμούς από την στιγμή που η ίδια η χώρα του έδωσε ιατρική εξαίρεση επειδή είχε νοσήσει ο ίδιος από κορονοϊό (όπως αποκαλύφθηκε στο χθεσινό θρίλερ).

Όμως η αμφισβήτηση που ήρθε μόνο στο πρόσωπό του και όχι και στις άλλες 4 περιπτώσεις, έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, με αθλητές και ανθρώπους του τένις, να λένε στα σόσιαλ πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας κάνει ένα σόου απέναντι στο Νο1 του κόσμου που είναι ο πιο πετυχημένος τενίστας στην ιστορία του Australian Open.

Κάποιοι υπενθύμισαν τις δωρεές χιλιάδων δολαρίων που είχε κάνει για τις καταστροφικές φωτιές στη χώρα ο Τζόκοβιτς, ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που λένε πως η Αυστραλία πρέπει να τιμωρηθεί και να της αφαιρεθεί το grand slam.

Το ερώτημα βέβαια που έχει ενδιαφέρον να απαντηθεί από την πλευρά του Νόλε, είναι αν μετά από όλα αυτά, θέλει να ξαναπατήσει το πόδι του στην Αυστραλία.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν χθες στις 23:30 τοπική, όταν ο Τζόκοβιτς προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης. Οι αρχές του ζήτησαν να τους ακολουθήσει και για ώρες εξέταζαν τα χαρτιά του και τον ίδιο, για να διαπιστώσουν αν προσπαθούσε να εισέλθει νόμιμα στη χώρα.

Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από τον υπουργό υγείας της Αυστραλίας Κρεγκ Χαντ, ο Τζόκοβιτς δεν προσκόμισε επαρκείς αποδείξεις για να δικαιολογήσει τον μη εμβολιασμό του και να εισέλθει στη χώρα, επομένως θα πρέπει να πάρει τον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι του.

Τελικά μετά από 12 σχεδόν ώρες αποφασίστηκε να του ακυρωθεί η βίζα, με τον ίδιο να μεταφέρετε σε ξενοδοχείο όπου συγκεντρώνουν πρόσφυγες, με τους δικηγόρους του να ασκούν έφεση.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δήλωνε χθες πως «η βίζα του κύριου Τζόκοβιτς ακυρώθηκε. Οι κανονισμοί είναι κανονισμοί, ειδικά όταν πρόκειται για τα σύνορά μας. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», με τον πατέρα του να ξεσπά λέγοντας πως οι Σέρβοι πρέπει να βγουν στους δρόμους γιατί «κρατούν αιχμάλωτο τον γιο μου».

Η υπόθεση έχει προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο καθώς σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κάλεσε (σε έξαλλη κατάσταση) τον πρέσβη της Αυστραλίας Ντάνιελ Εμερι για εξηγήσεις, αλλά αυτός για ώρες δεν απαντούσε!

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάνταρ Βούσιτς, επικοινώνησε με τον Τζόκοβιτς και του ανέφερε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να δικαιωθεί.

Πηγή: gazzetta.gr

Πηγή: newsbeast.gr