Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Τετάρτη (2/3) ότι πιστεύει ότι οι ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως έγκλημα πολέμου, μεταδίδει το Reuters.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα ζητήσει την έγκριση του δικαστηρίου για να ξεκινήσει έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

«Αυτό που έχουμε ήδη δει από το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ότι έχει ρίξει πυρομαχικά σε αθώους πολίτες… κατά την άποψή μου ήδη χαρακτηρίζεται πλήρως ως έγκλημα πολέμου», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο.

Οι σφοδρές μάχες και οι ρωσικοί βομβαρδισμοί από την έναρξη της εισβολής την περασμένη εβδομάδα έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ χιλιάδες πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.

Ο πιο σοβαρός βομβαρδισμός έπληξε το Χάρκοβο, μια πόλη 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων στα ανατολικά, το κέντρο της οποίας έχει μετατραπεί σε μια βομβαρδισμένη έρημο από ερειπωμένα κτίρια και συντρίμμια.

Την Τρίτη, ο Τζόνσον είπε ότι ο βομβαρδισμός στο Χάρκοβο από τις ρωσικές δυνάμεις ήταν μια θηριωδία που θυμίζει τις επιθέσεις στο Σεράγεβο τη δεκαετία του 1990.

Πηγή: newsbeast.gr