Με την δημιουργία του Europa Conference League άλλαξε από φέτος η δομή και φυσικά η λειτουργία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Με εξαίρεση το Champions League (στο οποίο δεν άλλαξε το παραμικρό, παρά μόνο αυξήθηκαν τα ποσά), το Europa League από 48 ομάδες πήγε στις 32 και φυσικά ήρθε και το Conference των άλλων 32 συλλόγων. Η UEFA αποφάσισε να «ενώσει» και τις τρεις διοργανώσεις από πάνω προς τα κάτω (σε ό,τι έχει να κάνει με τις ομάδες που τερμάτισαν τρίτες) και από κάτω προς τα πάνω (με τις ομάδες που κατακτούν τα τρόπαια).

Αυτό σημαίνει στις τρίτες του Champions League δίνεται μία ακόμη ευκαιρία (γιατί δεν είναι πρόκριση στο… Europa, αλλά αποκλεισμός από το Champions League) με τις δεύτερες του Europa. Αντίστοιχα οι τρίτες του Europa έχουν μία δεύτερη ευκαιρία με τις δεύτερες του Conference. Και φυσικά η ομάδα που θα κατακτήσει το Europa θα έχει εξασφαλισμένη θέση στο Champions League της επόμενης σεζόν και η ομάδα που θα κατακτήσει το Conference θα έχει θέση στο Europa.

Γιατί λοιπόν η UEFA δεν θεωρεί… πρόκριση αυτή του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ και των άλλων δεύτερων ομάδων στους ομίλους; Γιατί πολύ απλά είναι ένας έξτρα γύρος για 32 ομάδες, ενώ άλλες 32 περιμένουν ήδη στους «16» των διοργανώσεων. Περισσότερο είναι ένα ξεκαθάρισμα παρά ένας γύρος πρόκρισης. Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να πούμε καν ότι προκρίθηκαν στους «24» της διοργάνωσης γιατί οι 8 από τις 24 ομάδες είναι ήδη στους «16»! Για να το κάνουμε πιο κατανοητό.

Στο Champions League υπάρχουν ξεκάθαρα οι 16 ομάδες που τερμάτισαν στις δύο πρώτες θέσεις. Την Δευτέρα δηλαδή θα ξέρουμε τα 8 ζευγάρια των «16» (οι 8 πρώτοι των ομίλων θα αντιμετωπίσουν τις 8 δεύτερες).
Στο Europa League όμως υπάρχουν ήδη 8 ομάδες που περιμένουν στην φάση των «16». Οι πρώτες των ομίλων δηλαδή. Από το νοκ άουτ γύρο (τρίτες του Champions League με τις δεύτερες του Europa) θα προκύψουν οι άλλες 8.

Και το ίδιο ισχύει και για το Conference League.

Κανένα βαθμολογικό μπόνους από την UEFA

Αυτό γίνεται ακόμα πιο κατανοητό, από το γεγονός πως η UEFA δεν πριμοδοτεί με κανένα μπόνους τον συγκεκριμένο γύρο. Δηλαδή εάν ο Ολυμπιακός κάνει 2 νίκες στον νοκ άουτ γύρο δεν θα πάρει κανένα βαθμολογικό μπόνους. Η UEFA είναι ξεκάθαρη σε αυτό όπως βλέπετε και στην φωτογραφία.

Γιατί η UEFA δεν θεωρεί... πρόκριση αυτή του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ

Εάν προκριθεί ο Ολυμπιακός (και ο ΠΑΟΚ φυσικά) από τον νοκ άουτ γύρο, μόνο τότε θα βαθμολογηθούν εκ νέου. Στην φάση των «16». Η νίκη που δίνει 2.000 βαθμούς και η ισοπαλία που δίνει άλλους 1.000 βαθμούς (στους συλλόγους και κατ’ αντιστοιχία στις χώρες) ισχύει μόνο για τους ομίλους και από την φάση των «16» και μετά. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΚ ΑΟΥΤ ΓΥΡΟ.

Κι έχει λογική μιας και ουσιαστικά μιλάμε για έναν έξτρα νοκ άουτ γύρο για συγκεκριμένες ομάδες που όπως γράψαμε και πιο πάνω είναι περισσότερο «ξεκαθάρισμα». Η UEFA «πριμοδοτεί» τις πρώτες και τις δεύτερες θέσεις στους ομίλους του Europa και του Conference αναγνωρίζοντας τα όσα πετυχαίνει ο κάθε σύλλογος, αλλά μέχρι εκεί. Ο νοκ άουτ γύρος γίνεται για το τελικό ξεκαθάρισμα των «16» δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στις τρίτες των ομίλων του Champions League και του Europa.

Πηγή: gazzetta.gr

Πηγή: newsbeast.gr