Απάντηση στις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κάνοντας λόγο «παραλογισμό».

Όπως επεσήμανε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» τη Δευτέρα (14/2), σ’ αυτό τον «παραλογισμό» η Ελλάδα απαντά με δύο τρόπους: ενισχύοντας αφενός τις διεθνείς συμμαχίες της και αφετέρου την αποτρεπτική ικανότητα της, γεγονός που προκαλεί τον εκνευρισμό της Άγκυρας.

Επεσήμανε ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν όσο ο ίδιος βρισκόταν στο Καστελόριζο για εκδήλωση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, όπου, με τη διαδικτυακή συμμετοχή των υπουργών Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών υποθέσεων των τριών νησιωτικών χωρών της Ένωσης (Ιρλανδίας, Μάλτας και Κύπρου), επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι το Καστελόριζο, όπως και κάθε ακριτικό νησί, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στην επικείμενη συζήτηση στη Βουλή των νομοσχεδίων για την αμυντική θωράκιση της χώρας, σχολιάζοντας ότι «περιμένει να δει τη στάση της υπεύθυνης αντιπολίτευσης» απέναντι στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει καταφέρει να «επαναφέρει την ισορροπία στον αέρα στο Αιγαίο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Μικρότερες οι ενεργειακές επιπτώσεις στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ»

Σχετικά με τις επιπτώσεις μιας ρωσο-ουκρανικής σύρραξης, ο κ. Βαρβιτσιώτης εκτίμησε πως οι ενεργειακές επιπτώσεις στην Ελλάδα θα είναι μικρότερες σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Ανέφερε, ακόμη, πως θα ανατραπούν όλοι οι σχεδιασμοί ενέργειας και η Ευρώπη, ιδίως η βόρεια και η κεντρική, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την ενεργειακή τους επάρκεια. Πρόσθεσε επίσης, ότι αν μπούμε σε καθεστώς κυρώσεων προς τη Ρωσία, θα είναι δύσκολη η προμήθεια ενέργειας, ελλείψει επαρκών ενεργειακών πόρων και μέσων μεταφοράς αερίου. Αντίστοιχα, όμως, σημείωσε ότι και η Ευρώπη αποτελεί τη βασική εξαγωγική αγορά της Ρωσίας, η οποία θα χάσει σημαντική εισροή συναλλάγματος.

Πηγή: newsbeast.gr