«Το άνοιγμα των Βαρωσίων και η νέα παράνομη τουρκική NAVTEX δυναμιτίζουν και πάλι την κατάσταση στην περιοχή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συνεδρίαση της Διευρυμένης Διαρκούς Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε τις εν λόγω τουρκικές ενέργειες ως αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, «καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη ενέργεια, που υπονομεύει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο κ. Βαρβιτσιώτης χαιρέτισε τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και δήλωσε πως «είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος, που θα περιλαμβάνει την εκ νέου εμπλοκή της Ομάδας του Μινσκ στον ΟΑΣΕ». Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι το υπ’ αριθμόν ένα αίτημα αυτή τη στιγμή, σχολίασε.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Λευκορωσία, όπου υπογράμμισε ότι η νομιμότητα δεν μπορεί να προέλθει από την καταστολή αλλά από μια ελεύθερη, δίκαιη και βάσει του κράτους δικαίου εκλογική διαδικασία.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης καταδίκασε επίσης, όπως σημειώνεται, την εργαλειοποίηση των προσφύγων για πολιτικούς λόγους και επισήμανε την ανάγκη για μια νέα συνεκτική μεταναστευτική πολιτική, που θα εγγυάται την προστασία τόσο της ανθρώπινης ζωής εκείνων που βρίσκονται σε ανάγκη όσο και της ασφάλειας των συνόρων και των πολιτών των κρατών – μελών.

Και προσέθεσε ότι, παρά τις πολλές δυσκολίες, η Ελλάδα κατάφερε να δημιουργήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν νέο χώρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο Καρά Τεπέ.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός κάνει γνωστό ότι ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει εντατικοποιήσει τις εργασίες της για τη Διακήρυξη των Αθηνών, που έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα κείμενο «κορωνίδα» για την προστασία της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε καιρό πανδημίας.

Πηγή: newsbeast.gr