Η επιδότηση κατασκευής βιοτεχνικών κτιρίων για τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων από τον αστικό ιστό σε οργανωμένα ΒΙΟΠΑ, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης κατά τη συνάντηση για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ, που είχε τις προηγούμενες ημέρες στο γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΒΕΑ), Παύλος Ραβάνης, μαζί με τον Χαράλαμπο Δημοβασίλη, νομικό εκπρόσωπο της DIMCO, επιχείρηση – μέλος του ΒΕΑ, και τον βουλευτή Έβρου, Αναστάσιο Δημοσχάκη.

Ο πρόεδρος του ΒΕΑ επισήμανε την αναγκαιότητα άμεσης ενεργοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων με σκοπό τη δημιουργία ευκαιριών και δυνατοτήτων για τη χρηματοδότηση σχετικών επενδύσεων, μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, ενημέρωσε τον υπουργό πως πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΑ, μεταξύ των οποίων και η επιχείρηση DIMCO του κ. Δημοβασίλη, εγκατεστημένες στο κέντρο της Αθήνας, ασφυκτιούν στον αστικό ιστό και αναζητούν λύσεις και δυνατότητες που θα τις διευκόλυναν να μετεγκατασταθούν σε οργανωμένα ΒΙΟΠΑ.

Τι προτείνει

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο τρέχων σχεδιασμός του ΕΣΠΑ, επιτρέπει, μεν, την επιδότηση κατασκευής βιομηχανικών κτι- ρίων σε ΒΙΟΠΑ, αλλά υπό τον όρο προμήθει- ας και νέου μηχανολογικού εξοπλισμού σημα- ντικής αξίας, μεγαλύτερης του κόστους του κτιρίου. Κάτι τέτοιο εξαιρεί από τους δυνητι- κούς ωφελούμενους, τις επιχειρήσεις εκείνες που επιθυμούν μεν τη μετεγκατάστασή τους και την επιδότηση των κτιριακών υποδομών τους σε ΒΙΟΠΑ, χωρίς να χρειάζονται νέο πα- ραγωγικό εξοπλισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε η συνδρομή του υπουργού ώστε στο πλαίσιο σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ, να προβλεφθεί η δυνατότητα επιδότησης για κατασκευή βιοτεχνικών κτιρίων – επιχειρήσεων που θα κάνουν μετεγκατάσταση σε οργανωμένα ΒΙΟΠΑ, χωρίς την παράλληλη υποχρέωση προμήθειας και νέου εξοπλισμού, εάν αυτός υφίσταται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΒΕΑ, ο κ. Γεωργιάδης, αναγνωρίζοντας την σημασία της μετεγκατάστασης σε οργανωμένα ΒΙΟΠΑ για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, ανταποκρίθηκε θετικά, λέγοντας πως η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας θα εξετάσει το ζήτημα και θα το δρομολογήσει προς επίλυση.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.

Πηγή: newsbeast.gr