Οι υπουργοί οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Άλτμάιερ και της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, σε κοινή τους συνέντευξη στην (γερμανική) οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» και τη γαλλική εφημερίδα «Les Échos» επισημαίνουν τον αυξανόμενο αριθμό πτωχεύσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση, τόσο περισσότερο θα αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίζουμε το φάσμα των χρεοκοπιών», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, συμπλήρωσε πως «Ξεκινά τώρα μια επικίνδυνη φάση κατά την οποία πρέπει να υποστηρίξουμε ιδιαίτερα εύθραυστους τομείς όπως είναι τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και ο πολιτιστικός και αθλητικός τομέας».

Ο Άλτμάιερ ζήτησε το σκληρό lockdown της Γαλλίας να ληφθεί ως πρότυπο στην Γερμανία. «Αυτή τη φορά η Γαλλία έκανε τα πάντα σωστά και κατάφερε να έχει εντυπωσιακές επιτυχίες, ενώ στη Γερμανία η δυναμική του δεύτερου κύματος δυστυχώς δεν έχει ακόμη αμβλυνθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία πρέπει τώρα να λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντισταθμίσει τις παραλείψεις. Η Σαξονία, η Βαυαρία και το Ζάαρλαντ έχουν ήδη ξεκινήσει να το κάνουν αυτό και πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια. Θα είναι μια μεγάλη προσπάθεια που θα διαρκέσει μέχρι το νέο έτος», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός.

Ο Λε Μερ προσπάθησε να μετριάσει τους φόβους για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων: «Δεν ανησυχούμε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες έχουν καλύτερη κεφαλαιοποίηση από ό,τι πριν. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ιδρυμάτων αυτών και των καταθέσεων των αποταμιευτών. Σε αυτά περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός backstop στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Επιπλέον, η Λε Μερ τάχθηκε υπέρ «της εμβάθυνσης της κεφαλαιαγοράς και της τραπεζικής ένωσης» όπως επίσης και της «δημιουργίας ενός πραγματικού προϋπολογισμού για τη ζώνη του ευρώ».

Με ένα σκληρό lockdown απειλείται δεύτερη ύφεση

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των Γερμανών «Σοφών» της οικονομίας Λαρς Φελντ εκτιμά ότι θα υπάρξει μια νέα οικονομική ύφεση σε περίπτωση αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Εν τούτοις προέχει η υγεία.

«Σε περίπτωση ενός εθνικού σκληρού lockdown επαπειλείται μια δεύτερη ύφεση. Αυτό φυσικά θα είχε επίσης συνέπειες στην περαιτέρω εξέλιξη της οικονομίας το 2021. Ωστόσο, ίσως είναι απαραίτητο ένα σκληρό lockdown, αφού πρέπει να σταματήσουμε τη δυναμική της μόλυνσης. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός στόχος», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Mannheimer Morgen».

Για τον Φελντ δεν υφίσταται σύγκρουση μεταξύ υγείας και οικονομίας. «Το πρόβλημα για την οικονομία δεν είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κορονοιού, αλλά είναι η ίδια η πανδημία. Η οικονομία θα πάει μια χαρά και πάλι όταν θέσουμε την πανδημία υπό έλεγχο», όπως τόνισε.

Πηγή: newsbeast.gr