Απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Πολωνίας Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Όπως αποκάλυψε η χώρα του θα ασκήσει βέτο στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ και τον προϋπολογισμό του μπλοκ, αν οι Βρυξέλλες δεν σταματήσουν να «εκβιάζουν» τη χώρα για την πολιτισμική της ταυτότητα.

Ο Κατσίνσκι, που είναι επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος PiS και ο ντε φάκτο ηγέτης της Πολωνίας, έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Gazeta Polska Codziennie.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και σε ένα σχέδιο ανάκαμψης των οικονομιών των χωρών μελών από την ύφεση στην οποία έχουν πέσει λόγω της επιδημίας του κορονοϊού τον Ιούλιο. Και τα δύο πρέπει να εγκριθούν από τους ευρωβουλευτές και να επικυρωθούν από τα κοινοβούλια των 27 χωρών μελών.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν απειλήσει στο παρελθόν να ασκήσουν βέτο στο πακέτο ανάκαμψης εφόσον αυτό συνδέει την καταβολή χρημάτων με τη συμμόρφωση των χωρών στις δημοκρατικές αξίες και ελευθερίες της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει χώρος για «περιοχές χωρίς ΛΟΑΤΚΙ άτομα», επικρίνοντας εμμέσως την πολιτική περιορισμού των δικαιωμάτων της κοινότητας αυτής από την κυβέρνηση Κατσίνσκι.

Όταν ρωτήθηκε αν η Πολωνία θα ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό και το πακέτο ανάκαμψης της οικονομίας, ο Κατσίνσκι απάντησε: «Θα υπάρξει βέτο. Αν οι απειλές και ο εκβιασμός συνεχιστούν, τότε θα υπερασπιστούμε σθεναρά τα ζωτικά συμφέροντα της Πολωνίας».

«Αντιμετωπίζουμε μια προσπάθεια να υφαρπάξουν την κυριαρχία μας, ακόμη και στον τομέα του πολιτισμού. Θα υπερασπιστούμε την ταυτότητά μας. Δεν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να μας εκφοβίσουν με τα χρήματα», πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Βαρσοβία βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με την ΕΕ για την κατάσταση του κράτους δικαίου, για τη σκληρή γραμμή που υιοθετεί σε θέματα μετανάστευσης και στην επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή.

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, καθώς θεωρεί ότι οι δύο χώρες υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, των μέσων ενημέρωσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Πηγή: newsbeast.gr