«Ήμουν η Μιχάλ Σελά», λέει η νεκρή γυναίκα, κοιτάζοντας κατάματα τον φακό. «Το 2019, δολοφονήθηκα από τον άνδρα που ήταν ο σύζυγός μου, τον δολοφόνο Ελιράν Μαλούλ. Και σήμερα, αφότου έχασα τη ζωή μου, σας απευθύνω έκκληση: Ακούστε τη φωνή μου».

Το βίντεο είναι μέρος μιας εκπαιδευτικής εκστρατείας στο Ισραήλ που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να «φέρει πίσω στη ζωή» πέντε δολοφονημένες γυναίκες, με στόχο να προειδοποιήσει άλλες να προστατευτούν από τις κακοποιητικές σχέσεις.

Τα βίντεο δημιουργήθηκαν από φωτογραφίες των γυναικών προτού πεθάνουν, με τη χρήση τεχνολογίας που τους «δίνει ζωή» και τις εμφανίζει να μιλάνε. Οι φωνές του έχουν μεταγλωττιστεί με τη βοήθεια ηθοποιών. Την όλη πρωτοβουλία ανέλαβε να υλοποιήσει η start-up D-ID με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Μεταξύ των γυναικών που εμφανίζονται στα βίντεο είναι η Σελά. Ήταν 32 ετών όταν ο σύζυγός της τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου μπροστά στην κορούλα τους, το 2019. Καταδικάστηκε για φόνο τον περασμένο μήνα.

Η αδελφή της Σελά, Λίλι Μπεν Άμι, είπε πως «έμεινε άφωνη και ξέσπασε σε κλάματα» μόλις την είδε ξανά «ζωντανή».

Ο στόχος της εκστρατείας είναι να δημιουργήσει ένα «εμβόλιο κατά της βίας, στην οποία επιτιθέμεθα από κάθε πλευρά», επισήμανε η Μπεν Άμι, σε δηλώσεις της στο Channel 13 TV.

Το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας του Ισραήλ κατέγραψε αύξηση 10% των τηλεφωνημάτων στη γραμμή ενδοοικογενειακής βίας το 2021 σε σύγκριση με πέρυσι.

Στο βίντεό της, η «Σελά» προειδοποιεί τις γυναίκες να αναζητήσουν βοήθεια, εάν βρίσκονται σε μια σχέση με κάποιον ζηλιάρη και εμμονικό.

«Εάν φοβάστε για την αντίδρασή του στο να χωρίσετε, μοιραστείτε το με ένα κοντινό σας πρόσωπο και έναν ειδικό στην ενδοοικογενειακή βία, ο οποίος θα σας βοηθήσει να χωρίσετε με ασφάλεια και να επιστρέψετε στο φως σας», λέει.

Πηγή: newsbeast.gr