«Όπως φαίνεται, ο Υπουργός Άμυνας κος Παναγιωτόπουλος, συνειδητά έλεγε ψέματα όλο αυτό τον καιρό σχετικά με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και ήρθε η δημόσια ανακοίνωση των ΗΠΑ για να τον διαψεύσει. Και φυσικά, τίποτα σχετικό δεν έχει έρθει στη Βουλή και την αρμόδια επιτροπή εξοπλισμών, ως και θα όφειλε. Παράλληλα, ουδείς γνωρίζει το είδος και την ποσότητα των εξοπλισμών που έχουν σταλεί, για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε το βαθμό που επηρεάζει η αποστολή αυτή την εθνική άμυνα της χώρας μας» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον ραδιοσταθμό Flash 99,4.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι αστείο και επικίνδυνο το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι αυτοί οι εξοπλισμοί προέρχονται από τα αποθέματά μας, μια που πάντα είμαστε υποχρεωμένοι να διαθέτουμε τέτοια για «συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αγώνα». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως και ο ελληνικός λαός όπως φαίνεται από τις διάφορες δημοσκοπικές έρευνες, τάσσεται υπέρ της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά είναι αντίθετος με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού. Ας έρθει λοιπόν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο κος Παναγιωτόπουλος και ας εξηγήσει τι ακριβώς δίνουμε στην Ουκρανία και με ποιο τρόπο. Και ειδικά, σε μια στιγμή που ο Ερντογάν απειλεί ανοιχτά την κυριαρχία της χώρα μας».

«Επιθετική ρητορική»

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Βίτσας σημείωσε πως «από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε απόλυτα και απερίφραστα τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου που αφορούσαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Είναι δηλώσεις μιας επιθετικής ρητορικής, η οποία δυστυχώς ακολουθείται και από πράξεις, όπως φαίνεται με την έξοδο του «Γιαβούζ» στο Αιγαίο και μάλιστα με παράνομη NAVTEX. Δυστυχώς οι αντιδράσεις των συμμάχων μας, ήταν για άλλη μια φορά οι συνηθισμένες: παρότρυνση των ΗΠΑ να τα βρούμε οι δύο χώρες μεταξύ μας και χλιαρότατη αντίδραση από την μεριά της ΕΕ. Γεγονός που αποδεικνύει ότι μάλλον θα περάσουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι, όσο αφορά τη χώρα μας, τις ένοπλες δυνάμεις μας, τον τουρισμό κλπ, όπως είχαμε περάσει και το καλοκαίρι του 2020. Εμείς σαν χώρα, θα πρέπει να πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνδράμει ενεργά, σε ότι βοηθά τα εθνικά μας θέματα».

Και κατέληξε: «Χρειάζεται λοιπόν σε πρώτη προτεραιότητα η άσκηση δυναμικής διπλωματίας προς όλες τις κατευθύνσεις και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας σε διαρκή εγρήγορση. Η λογική της ΕΕ περί διμερούς χαρακτήρα της έντασης ανάμεσα σε εμάς και την Τουρκία, είναι ταυτόσημη με τη λογική του Ερντογάν. Η Ελλάδα στις όποιες διαπραγματεύσεις διεξάγονται, θα πρέπει να κουβαλά μαζί, όλες τις διεθνείς συμμαχίες της και οι σύμμαχοί μας να αντιστοιχούν τα συμφέροντα της Ελλάδας όσο αφορά το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας με τα δικά τους, μια που τα σύνορά μας είναι και σύνορα της ΕΕ».

Πηγή: newsbeast.gr