«Η ΝΔ θέλει να αξιοποιήσει εκλογικά το προσφυγικό-μεταναστευτικό», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας στη Βουλή, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Χαρακτήρισε μάλιστα «ύβρι» να θεωρείται ότι «είμαστε ενάντια στη χώρα» όταν ασκούμε κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης: «Αυτά, (γίνονταν) κατά τον εμφύλιο πόλεμο και την περίοδο μετά. Όχι τώρα. Όχι πια. Θεωρώ μέγιστη ντροπή να λέγεται ότι αναμασούμε τη τούρκικη προπαγάνδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «Έτσι νομίζετε ότι εμείς θα υποχωρήσουμε; Να τα ξεχάσετε αυτά. Εμείς έχουμε συγκεκριμένη λογική που αφορά την προσφυγιά και τη μετανάστευση».

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση Μηταράκη, είπε ότι «μας έπλεξε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα σε σχέση με τους 38 ανθρώπους – πρώτα και κύρια – που ήταν στη νησίδα του Έβρου». Έκανε μάλιστα λόγο για «μέγιστη βλασφημία» και για «ύβρι» στα χείλη του πρωθυπουργού όταν άρχισε να μιλάει ότι εφευρέθηκε όνομα, ότι εφευρέθηκε παιδί που πέθανε στον Έβρο.

Δημήτρης Βίτσας

Την αντίδραση του κ. Θεοδωρικάκου προκάλεσε η αναφορά του κ. Βίτσα ότι πρώτη φορά υπουργός είπε ότι αυτή η νησίδα είναι τούρκικο έδαφος. Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «εσείς και ο αρχηγός σας έπρεπε να έχετε ζητήσει συγνώμη, γιατί μας είπατε και προδότες και δολοφόνους. Ντροπή σας» είπε τρεις φορές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, και συνέχισε: «Ήταν και είναι τουρκικό έδαφος. Όταν κάποιος ψεύδεται με ωμό τρόπο πρέπει να έχει θάρρος να ζητά συγνώμη. Λέγατε επί μέρες, ότι η νησίδα με τις συγκεκριμένες συντεταγμένες, ήταν στην Ελλάδα. Απέδειξα ότι είναι στην Τουρκία, με έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού [..] Πρέπει ο λαός να γνωρίζει που είναι τα σύνορα. Θα ήταν πρόβλημα να ήταν ελληνικό αυτό το κομμάτι, και να μην επιχειρούσε η ΕΛΑΣ. Ανήκε όμως στην Τουρκία, και γι΄αυτό θα ήταν απαράδεκτο να ενεργήσουν εκεί οι Έλληνες αστυνομικοί.. [..] Δέκα μέρες τώρα, σταματήσατε να αναφέρετε τις γελοιότητες για το Κτηματολόγιο και δεν βρήκατε το θάρρος της ψυχής σας να ζητήσετε μια συγνώμη, όχι από εμένα ή τον Μητσοτάκη, αλλά από τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς που υπηρετούν εκεί για να κρατήσουν όρθια τα σύνορα».

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του υπουργού, ο κ. Βίτσας είπε ότι «εσείς πρέπει να ζητήσετε συγνώμη στο λαό και από την ανθρώπινη κοινωνία. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε ως ασπίδα τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ΕΛΑΣ για αυτά που τους διατάσσετε να κάνουν με την πολιτική σας. Δεν είναι ιδιοκτησία σας».

Τάκης Θεοδωρικάκος: Κορυφώνεται η τουρκική προκλητικότητα με την εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών

Τάκης Θεοδωρικάκος

Η κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας, με την εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών είναι η αδήριτη πραγματικότητα, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έστειλε μήνυμα προς κάθε «σύγχρονο δουλέμπορο», αλλά και προς την Τουρκία, ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να περνά από τον Έβρο, παράνομα, κανείς προς την Ελλάδα. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα προστασίας των συνόρων μας και σεβασμού της ίδιας τη ανθρώπινης ζωής» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος: Δεν είναι δυνατό να αποδεχθεί κανείς αυτή τη βάναυση εργαλειοποίηση των ανθρώπων αυτών, από πλευράς Τουρκίας και δουλεμπόρων, «ότι και εάν σκεφτούν ως τέχνασμα [..] για να πραγματοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους».

Επικαλούμενος στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι μόνο τον Αύγουστο 36.386 άνθρωποι επιχείρησαν να μπουν στη χώρα, ενώ, από τις από τις αρχές του έτους απετράπη από την Αστυνομία η είσοδος 154.102 παράτυπων μεταναστών, έγιναν 852 συλλήψεις παράνομων διακινητών, 3.881 προσαγωγές και 2.500 συλλήψεις παράνομων μεταναστών στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Αναφερόμενος στο τεχνητό εμπόδιο κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων είπε ότι προχωρά η επέκταση του φράχτη στο σύνολό του, καθώς και η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων επιτήρησης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι από το Μάρτιο, η ΕΛΑΣ διέσωσε 234 παράνομους μετανάστες που «τοποθετήθηκαν σε νησίδες του Έβρου».

Ειδικότερα για το πρόσφατο περιστατικό στον Έβρο, ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι οι δυνάμεις μας δρουν αποκλειστικά σε ελληνικά εδάφη, καθώς, εάν βρεθούν σε ξένο έδαφος «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου».

Επισήμανε επίσης, ότι τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο ανέδειξαν ότι είναι εθνικά επιζήμιο, την ώρα που οι μετανάστες κατήγγειλαν τις πρακτικές της Τουρκίας, η αντιπολίτευση να αναμασά την τουρκική προπαγάνδα:

«Οι ίδιοι, οι διασωθέντες μετανάστες, ουσιαστικά κατήγγειλαν την Τουρκία με όσα είπαν, και κυρίως με το γεγονός ότι αναγνώρισαν και περιέγραψαν ότι μετακινήθηκαν από την τουρκική πλευρά, από τις περιοχές που ζούσαν [..] προς την ελληνοτουρκική μεθόριο, με τη προοπτική ότι θα τους μαζέψει η Ελλάδα, παρότι επρόκειτο για παράνομη μορφή μετανάστευσης. Την ώρα που οι ίδιοι οι διασωθέντες κατήγγειλαν την Τουρκία, η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε την ελληνική πλευρά, αναμασώντας εξ αντικειμένου, την τουρκική προπαγάνδα. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Πρέπει να ανασκευαστεί. Το εθνικό συμφέρον πρέπει πάντα να προηγείται των κομματικών επιδιώξεων», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: newsbeast.gr