Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη το έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια έκτακτου διαγγέλματός του ότι ενέκρινε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

«Πήρα την απόφαση να πραγματοποηθεί μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε ο Πούτιν αρχικά και συνέχισε: «Η ανάλυσή μας έδειξε και καταλήξαμε πως η σύγκρουση με αυτές τις (ουκρανικές) δυνάμεις είναι αναπόφευκτη»,

Έπειτα, έστειλε κι ένα μήνυμα «σε όσους που θα νιώσουν την ανάγκη να παρέμβουν. Η Ρωσία θα απαντήσει άμεσα και θα νιώσετε επιπτώσεις όπως δεν έχετε νιώσει ξανά προηγουμένως στην ιστορία σας».

Σημείωσε ότι στόχος της επιχείρησης είναι η προστασία του λαού της ανατολικής Ουκρανίας. Εξήγησε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία. Είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορούσε πλέον να ανέχεται τις απειλές από την Ουκρανία. Διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η κατοχή του ουκρανικού εδάφους. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία θα έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

Μερικά λεπτά αφότου έκανε την ανακοίνωση ο Ρώσος πρόεδρος στην ευρύτερη περιοχή του Χάρκοβο, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις.

Λίγη ώρα πριν από αυτή την εξέλιξη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόνισε: «Αν όντως, υπάρχει σχέδιο επίθεσης, πρόεδρε Πούτιν σας παρακαλώ σταματήστε και δώστε στην ειρήνη μια ευκαιρία».

Η αναπληρώτριά του, αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις Ρόουζμερι Ντικάρλο εξήγησε ότι γίνεται λόγος για «κλείσιμο του εναερίου χώρου» από τη Ρωσία κοντά στα σύνορα για τις πολιτικές πτήσεις και για κινήσεις «στρατιωτικών οχηματοπομπών προς την Ουκρανία».

Πηγή: newsbeast.gr