Βλάβη παρουσίασε το σύστημα παροχής οξυγόνου στο ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας. Το ανακοίνωσε νωρίτερα η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos, προσθέτοντας ότι δεν απειλείται η ασφάλεια του πληρώματος.

«Στις 14 Οκτωβρίου του 2020 στις 23:31 (και ώρα Ελλάδος), το σύστημα παροχής οξυγόνου Elektron-VM, που βρίσκεται στην άκατο Ζβεζντά, στο ρωσικό τμήμα του ISS, έσβησε» ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της Roscosmos.

«Δεύτερο σύστημα, στο αμερικανικό τμήμα, λειτουργεί κανονικά, τίποτα δεν απειλεί την ασφάλεια του πληρώματος και του ISS» σημείωσε η υπηρεσία Τύπου.

Το πλήρωμα του σταθμού έχει ξεκινήσει εργασίες επισκευής στην άκατο, όπως προσθέτει η Roskosmos.

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ, που μετέφερε την αμερικανίδα αστροναύτη Κάθλιν Ρούμπινς και τους κοσμοναύτες Σεργκέι Ρίζικοφ και Σεργκέι Κουντ-Σβέρτσκοφ, προσδέθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένο, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μόλις 3 ώρες μετά την απογείωσή του, κάνοντας νέο ρεκόρ ταχύτητας, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Στον ISS βρίσκονταν ήδη οι Κρις Κάσιντι (NASA), Ανατόλι Ιβανίσιν και Ιβάν Βάγκνερ (Roskosmos), η επιστροφή των οποίων στη Γη προγραμματίζεται για τις 22 Οκτωβρίου.

Πηγή: newsbeast.gr