Τέσσερις εθνικοί δρυμοί απειλούνται από τουλάχιστον 20 πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε πεδιάδες της Βολιβίας. Τουλάχιστον 16 μεγάλες εστίες εντοπίζονται στην επαρχία Σάντα Κρους και άλλες 4 στην επαρχία Μπένι, που επεκτάθηκαν χθες, ενισχυμένες από ανέμους ταχύτητας 90 χιλιομέτρων ανά ώρα, γεγονός που ώθησε τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας να προχωρήσει στην έκδοση έκτακτων προειδοποιητικών δελτίων.

Οι φωτιές στη Σάντα Κρους, που μαίνονται σε τρεις προστατευόμενους δρυμούς, δεν μοιάζουν να κοπάζουν παρά τις προσπάθειες εκατοντάδων πυροσβεστών, κατοίκων και εθελοντών.

Κατά τη Γιοβένκα Ροσάδο, συντονίστρια φυσικών πόρων στη Σάντα Κρους, αναμένεται η έλευση ελικοπτέρου για να συνδράμει τις προσπάθειες να οριοθετηθούν οι φωτιές. Πάνω από δέκα δήμοι στη Σάντα Κρους κήρυξαν «κατάσταση καταστροφής εξαιτίας των πυρκαγιών», πρόσθεσε. Η Ροσάδο προειδοποίησε πως «το 73% της επαρχίας» αντιμετωπίζει «ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς».

Απανθρακώθηκαν 45.000 στρέμματα

Πυροσβέστες, μονάδες των ένοπλων δυνάμεων και εθελοντές εργάζονται ακατάπαυστα για να ελέγξουν πυρκαγιές στη βόρεια Βολιβία, στην επαρχία Μπένι. Κάνουν με βαριά μηχανήματα αντιπυρικά έργα, ανοίγουν τάφρους για να εμποδίσουν το ενδεχόμενο εξάπλωσης των πυρκαγιών, σύμφωνα με τον Σάντρο Ενρίκες, αρμόδιο για τα δάση στην Μπένι αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Τέσσερις δήμοι στην Μπένι κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι φωτιές απανθράκωσαν πάνω από 45.000 στρέμματα. Οι μεγαλύτερες πόλεις στην Μπένι έχουν καλυφθεί από καπνό και οι κάτοικοι ασφυκτιούν.

*εξωτερική φωτογραφία αρχείου

Πηγή: newsbeast.gr