Την απόφαση να επισπεύσει την κρίσιμη απογραφή πληθυσμού λόγω των διαδηλώσεων και των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν στη Βολιβία τις τελευταίες εβδομάδες αποφάσισε ο πρόεδρος της χώρας, Λουίς Άρσε, γνωστοποιώντας ότι θα γίνει στις 24 Μαρτίου του 2024.

«Για να μη χύνεται το αίμα του λαού, περάσαμε αυτόν τον νόμο για την απογραφή, ακούγοντας τον λαό», τόνισε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του.

Οι διαδηλώσεις διήρκεσαν 36 ημέρες στην περιφέρεια Σάντα Κρους, ατμομηχανή της βολιβιανής οικονομίας και οχυρό της δεξιάς αντιπολίτευσης, με κεντρικό αίτημα να επισπευστεί η κρίσιμη απογραφή πληθυσμού ενόψει των εκλογών του 2025.

Η απογραφή επιτρέπει να ορίζεται η κατανομή των εδρών στο Κογκρέσο και των δημοσίων κονδυλίων που αναλογούν σε κάθε περιοχή. Η αυτοδιοίκηση στη Σάντα Κρους, την πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας των Άνδεων, έκρινε πως αδικείται εξαιτίας του ότι η πιο πρόσφατη απογραφή έγινε πριν από δέκα και πλέον χρόνια, άρα τα επίσημα δεδομένα δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Οι διαδηλώσεις που οργάνωνε-κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχών, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι σχεδόν 200-έλαβαν τέλος την 26η Νοεμβρίου, την ημέρα που η βολιβιανή Βουλή υιοθέτησε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και εγγυάται τη διεξαγωγή της απογραφής του πληθυσμού τον Μάρτιο του 2024.

Πηγή: newsbeast.gr