Ένας «ομαδικός τάφος» ανακαλύφθηκε στο Ιζιούμ, την πόλη που ανακατέλαβε προ ημερών ο ουκρανικός στρατός από τους Ρώσους εισβολείς στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που έχει εξαπολύσει στην περιφέρεια του Χαρκόβου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αργά το βράδυ της Πέμπτης (15/9) στο καθιερωμένο νυχτερινό διάγγελμά του.

«Θέλουμε ο κόσμος να μάθει τι έχει προκαλέσει η ρωσική κατοχή», ανέφερε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών που θάφτηκαν εκεί ή τα αίτια του θανάτου τους. Έχει ξεκινήσει έρευνα, «αναμένουμε περισσότερες επαληθευμένες πληροφορίες αύριο (σ.σ. σήμερα), συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα βρεθούν εκπρόσωποι του διεθνούς Τύπου στο σημείο σήμερα προκειμένου να καταγράψουν τα ευρήματα. «Η Μπούχα, η Μαριούπολη και τώρα, δυστυχώς το Ιζιούμ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Η Ρωσία σκορπά το θάνατο και θα πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτό. Θα φροντίσουμε εμείς να λογοδοτήσει».

Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος της ουκρανικής αστυνομίας, ο Σερχίι Μποτβίνοφ δήλωσε στο Sky News ότι ανακαλύφθηκε ένας χώρος ομαδικής ταφής περίπου 440 ανθρώπων στο Ιζιούμ. Ορισμένα από τα θύματα πυροβολήθηκαν, άλλα σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς, υποστήριξε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ζελένσκι συνέκρινε το Ιζιούμ με την Μπούτσα και τη Μαριούπολη, πόλεις που έγιναν σύμβολα των φρικαλεοτήτων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός σκορπά παντού θάνατο στο πέρασμά του και πρέπει να λογοδοτήσει, τόνισε ο Ζελένσκι, συμπληρώνοντας: «Ο κόσμος πρέπει πραγματικά να καταστήσει υπεύθυνη τη Ρωσία για αυτόν τον πόλεμο. Θα κάνουμε τα πάντα για αυτό».

A mass burial site was found in Izyum, Kharkiv region. The necessary procedural actions have already begun there. There should be more information – clear, verified information – tomorrow. Tomorrow there will be Ukrainian and international journalists in Izyum. We want the world to know what is really happening and what the Russian occupation has led to. Bucha, Mariupol, now, unfortunately, Izyum… Russia leaves death everywhere. And it must be held accountable for that. The world must hold Russia to real account for this war. We will do everything for this.Eternal memory to all those whose lives were taken away by the occupiers! Eternal glory to everyone who fights for Ukraine!

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, September 15, 2022

Πηγή: newsbeast.gr