Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα, ευχαρίστησε την Τουρκία για το ρόλο της στις συνομιλίες με τη Ρωσία και τον ΟΗΕ ώστε να «ανοίξουν» και πάλι οι θαλάσσιοι διάδρομοι στη Μαύρη Θάλασσα που θα διευκολύνουν την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

«Θα είδατε τις πολλές αναφορές στα ΜΜΕ για τη συνάντηση στην Τουρκία σχετικά με το ξεμπλοκάρισμα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων από τη χώρα μας διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας. Πράγματι, κάνουμε σημαντικές προσπάθειες να επαναφέρουμε την αλυσίδα τροφοδοσίας τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα. Ευχαριστώ τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Τουρκία για τις πρωτοβουλίες τους. Είναι απαραίτητο να πετύχει (σ.σ. η διαπραγμάτευση) όχι μόνο για το δικό μας κράτος, αλλά χωρίς υπερβολή για ολόκληρο τον κόσμο», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός ηγέτης και συνέχισε:

«Αν καταφέρουμε να αφαιρέσουμε τη ρωσική απειλή από τη Μαύρη Θάλασσα, θα αφαιρέσουμε και την απειλή της επισιτιστικής κρίσης από ολόκληρο τον κόσμο. Η ουκρανική αποστολή με ενημέρωσε πως έχει γίνει πρόοδος και θα συμφωνήσουμε στις λεπτομέρειες με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ (Αντόνιο Γκουτέρες) μέσα στις επόμενες ημέρες».

Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης που στόχο είχε την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών που έχει μπλοκάρει η Ρωσία, εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για επισιτιστική κρίση.

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών έχουν καθηλωθεί σε σιλό στο λιμάνι της Οδησσού, όπου δεκάδες πλοία παραμένουν αγκυροβολημένα, λόγω του ρωσικού αποκλεισμού.

«Έγινε ένα σημαντικό και ουσιαστικό βήμα, ένα βήμα προς την κατεύθυνση μιας συνολικής συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες. Ουκρανία και Ρωσία έδειξαν ότι μπορούν να συζητήσουν, αλλά «για την ειρήνευση έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Τη συμφωνία επί της αρχής για το ζήτημα ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ανέφερε πως οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν την ερχόμενη εβδομάδα όταν θα υπογραφεί το τελικό κείμενο.

Η συμφωνία θα προβλέπει τη δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων» στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά των σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, καθώς και ενός κέντρου συντονισμού των επιχειρήσεων αυτών με τη συμμετοχή εκπροσώπων τόσο από τη ρωσική όσο και από την ουκρανική πλευρά.

Στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες από την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, παρουσία εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών. Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου 3,5 ώρες.

Το άλλο ζήτημα στο οποίο στάθηκε ο Ζελένσκι ήταν η προσπάθεια της Ουκρανίας και των συμμάχων της να δικαστεί η Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Today in the news there are many references to the meeting in Turkey regarding the unblocking of agricultural exports from our country through the Black Sea. We are indeed making significant efforts to restore the supply of food to the world market. And I am grateful to the United Nations and Turkey for their respective efforts. The success of this story is needed not only by our state, but also, without exaggeration, by the whole world. If we manage to remove the Russian threat to navigation in the Black Sea, it will remove the severity of the world food crisis. The Ukrainian delegation informed me that there is some progress. We will agree on the details with the UN Secretary General in the coming days.

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, July 13, 2022

Πηγή: newsbeast.gr