Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε το πρωί της Πέμπτης (28/7) με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Είχα πολλές σημαντικές τηλεφωνικές επικοινωνίες. Το πρωί επικοινώνησα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο», τόνισε αρχικά ο Ουκρανός ηγέτης και συνέχισε: «Τον ευχαρίστησα για τις προσευχές του για την Ουκρανία και για τις ευχές του για νίκη και ειρήνη». Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Παναγιώτατος έχει επικοινωνήσει τουλάχιστον άλλη μια φορά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ δημοσίως έχει υποστηρίξει πως εκτυλίσσεται μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα ζητώντας την κατάπαυση του πυρός. Τον περασμένο Μάιο μάλιστα σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο της ΕΡΤ, είχε δηλώσει πως περίμενε περισσότερα από την Εκκλησία της Ρωσίας και τον Πατριάρχη Κύριλλο στο ζήτημα του πολέμου.

Only in the first half of this day, and only in Kyiv, there were four air alarms. The Russian army launched missile attacks on the Kyiv region, Kropyvnytskyi, hit Mykolaiv, continued a series of strategically senseless and brutal onslaughts on Donbas… I thank each and every one who repels this terror.And I also want to thank the American senators who unanimously approved the resolution calling on the US Department of State to recognize Russia as a state sponsor of terrorism. You can take any day in Ukraine – today or any other after February 24 – to see that no one in the world invests in terrorism more than Russia. This really needs a legal response at the global level. And there is no rational reason why such a reaction should not occur, particularly in the United States.

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, July 28, 2022

ΟΗΕ: Τα πρώτα πλοία με ουκρανικά σιτηρά ενδέχεται να αποπλεύσουν σήμερα

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι τα πρώτα φορτηγά πλοία με σιτηρά ενδέχεται να αποπλεύσουν σήμερα Παρασκευή (29/7) από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο η διευθέτηση των λεπτομερειών σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσουν.

Ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι υπάρχουν ήδη φορτωμένα πλοία έτοιμα να αποπλεύσουν. Είπε ότι επί του παρόντος οριστικοποιούνται οι ακριβείς συντεταγμένες της πορείας που θα ακολουθήσουν, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας, Τουρκίας και ΟΗΕ.

Η συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας άμβλυνε την ανησυχία για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Η Ουκρανία δεσμεύτηκε να καθοδηγήσει τα πλοία μακριά από τα ύδατα που έχουν ναρκοθετηθεί, ενώ η Ρωσία υποσχέθηκε να μη βάλει στο στόχαστρό της τα πλοία και συγκεκριμένες λιμενικές υποδομές. Η Τουρκία και ο ΟΗΕ θα βοηθήσουν στον συντονισμό των εξαγωγών και στην παρακολούθηση των φορτίων προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα πλοία δεν θα μεταφέρουν λαθραία όπλα στην εμπόλεμη ζώνη.

Με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, ο Γκρίφιθς εκτίμησε ότι οι εξαγωγές από τα λιμάνια της Ουκρανίας θα φτάσουν σταδιακά στα επίπεδα των 5 εκατομμυρίων τόνων τον μήνα, περίπου όσο ήταν πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την περυσινή συγκομιδή εξακολουθούν να παραμένουν μπλοκαρισμένοι, σύμφωνα με την Ουκρανία, τη χώρα που πολλοί αποκαλούν «σιταποθήκη της Ευρώπης».

Πηγή: newsbeast.gr