Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «ηθελημένο ρωσικό έγκλημα πολέμου» τον βομβαρδισμό φυλακής στο ανατολικό τμήμα της χώρας του, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν «πάνω από 50» αιχμάλωτοι πολέμου.

«Έλαβα σήμερα πληροφορίες για την επίθεση των δυνάμεων κατοχής στην Ολένιβκα (σ.σ.: όπου βρίσκεται η φυλακή), στην περιφέρεια Ντονέτσκ. Πρόκειται για ηθελημένο ρωσικό έγκλημα πολέμου, για ηθελημένη μαζική δολοφονία Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου. Πάνω από 50 νεκροί», είπε κατά τη διάρκεια του μαγνητοσκοπημένου καθημερινού διαγγέλματός του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, ο οποίος κάλεσε τον ΟΗΕ και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να αναλάβουν δράση καθώς ήταν εκείνοι που είχαν εγγυηθεί για την ασφάλεια των αιχμαλώτων πολέμου από το εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης, Azovstal. «Πρέπει να προστατεύσουν τις ζωές των αιχμαλώτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε επίσης πως η αποστολή του στρατού, πλέον, «είναι να κάνουν τη γη να καίει κάτω από τα πόδια των εισβολέων, να μην τους αφήσουν σε ησυχία. Κάθε εισβολέας που κακοποιεί, βασανίζει και σκοτώνει θα πρέπει να ξέρει πως θα τιμωρηθεί για τις πράξεις του. Αν κάποιοι Ρώσοι φονιάδες ελπίζουν ότι δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη, ότι θα κρυφτούν κάπου, ας μάθουν πως θα λογοδοτήσουν. Η γεωγραφία, ο χρόνος, τα σύνορα, οι τοίχοι δεν θα σταματήσουν τη δίκαιη τιμωρία τους».

Επανέλαβε, δε, ότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πηγή τρομοκρατίας αυτή τη στιγμή στον κόσμο και υπογραμμισε τη σημασία που έχει παγκοσμίως η εφαρμογή της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

«Ο ρωσικός τρόμος θέλει να “σπάσει” την εσωτερική μας δύναμη γιατί η Ρωσία δεν μπορεί να μας κάνει τίποτα στο πεδίο της μάχης αφού οι υπερασπιστές μας είναι πολύ δυνατοί και το ίδιο δυνατοί πρέπει να φανούμε εγώ κι εσείς. Πρέπει να αντέξουμε ό,τι και να κάνουν οι εισβολείς. Αιώνια δόξα σε όποιον καταστρέφει τους εισβολείς», κατέληξε.

The occupiers’ attack on Olenivka is a deliberate war crime by the Russians, a deliberate mass murder of Ukrainian prisoners of war. More than fifty dead…Every occupier, who abuses Ukrainians, who tortures and kills, should know that there will be punishment for this. If some of the Russian killers hope that they will not be brought to justice, that they will hide somewhere, let them know: they will be held accountable in any case. Geography, time, borders and walls will not stop a just retribution.There should be a clear legal recognition of Russia as a terrorist state.Russia has proven with numerous terrorist attacks that it is the biggest source of terrorism in today’s world.It’s a fact.Eternal glory to all who destroy the occupiers!

Posted by Володимир Зеленський on Friday, July 29, 2022

S&P: Θεωρεί «σχεδόν σίγουρη» τη στάση πληρωμών στην Ουκρανία

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P μείωσε χθες Παρασκευή (29/7) κατά τρεις μονάδες το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ουκρανίας, στη βαθμίδα CC, κρίνοντας ότι η συμφωνία που κλείστηκε πρόσφατα με αρκετές δυτικές χώρες για την επιμήκυνση των δανειακών υποχρεώσεων του Κιέβου ισούται με «σχεδόν σίγουρη» στάση πληρωμών.

«Η Ουκρανία ζήτησε από τους ξένους πιστωτές της να επιμηκύνουν κατά 24 μήνες τις πληρωμές για το σύνολο του εξωτερικού της χρέους», υπογραμμίζει ο S&P σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Έπειτα από το αίτημα αυτό, η άποψή μας είναι ότι η κήρυξη στάσης πληρωμών του χρέους που είναι εκπεφρασμένο σε ξένα νομίσματα είναι σχεδόν βέβαιη», διευκρινίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Όμιλος δυτικών πιστωτών του Κιέβου —συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου— ενέκρινε την 20ή Ιουλίου την αναβολή της πληρωμής τόκων του ουκρανικού χρέους κατόπιν ουκρανικού αιτήματος, παροτρύνοντας και τους υπόλοιπους ξένους πιστωτές που διακρατούν χρέος της χώρας να κάνουν το ίδιο.

Η νέα αξιολόγηση συνοδεύεται από αρνητική προοπτική, κάτι που αντανακλά «την άποψή μας ότι η Ουκρανία θα θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά της να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, κάτι που θεωρούμε στάση πληρωμών», προσθέτει ο S&P.

Ο οίκος είχε ήδη υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ουκρανίας την 27η Μαΐου σε CCC+, επίσης με αρνητική προοπτική, εξαιτίας «των σοβαρών επακόλουθων της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης», εξηγώντας πως προεξοφλούσε ότι «η ρωσοουκρανική στρατιωτική σύρραξη θα παραταθεί».

Ο στρατός της Ρωσίας εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Πηγή: newsbeast.gr