Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε στο νυχτερινό του διάγγελμα ότι ο ουκρανικός στρατός προελαύνει ταχύτατα στο νότιο μέτωπο, αναφέροντας παράλληλα πως απελευθέρωσε «δεκάδες» κοινότητες αυτήν την εβδομάδα που είχαν καταλάβει προσωρινά οι Ρώσοι εισβολείς στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Μόνο αυτήν την εβδομάδα, μετά το ρωσικό ψευδοδημοψήφισμα, δεκάδες κοινότητες απελευθερώθηκαν», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται στις περιφέρειες Χερσώνα, Χάρκοβο, Λουχάνσκ και Ντονέτσκ – την προσάρτηση των οποίων ανακοίνωσε πρόσφατα η Ρωσία.

«Ο ουκρανικός στρατός προωθείται γρήγορα και δυναμικά ως μέρος του πλάνου μας για την άμυνα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, οι αναφορές των ενόπλων δυνάμεων κάνουν λόγο πως απελευθερώθηκαν στην περιοχή της Χερσώνας οι κοινότητες Λιουμπιμίβκα, Χρεσένιβκα, Ζολότα Μπάλκα, Μπιλάιβκα, Ουκράινκα, Βέλικα, Μάλα Ολεκσάντριβκα και Νταβίντιβ Μπριντ. Αυτές οι κοινότητες απελευθερώθηκαν και βρίσκονται σε κατάσταση σταθεροποίησης. Κι αυτή δεν είναι ολόκληρη η λίστα…», δήλωσε ο Ζελένσκι και συνέχισε:

«Οι πολεμιστές δεν σταματούν, προελαύνουν και είναι ζήτημα χρόνου να απελευθερώσουν κι άλλες περιοχές και να διώξουν τους εισβολείς από τη γη μας».

Today we’ve got some good news both from the frontline.First: the Ukrainian army is carrying out a pretty fast and powerful advance in the south of our country as part of the current defense operation. Dozens of settlements have already been liberated from the Russian sham referendum this week alone. In Kherson region, Kharkiv region, Luhansk region and Donetsk region altogether.In particular, according to the military reports from the Kherson region: the settlements of Lyubymivka, Khreshchenivka, Zolota Balka, Bilyaivka, Ukrainka, Velyka and Mala Oleksandrivka, and Davydiv Brid were liberated from the occupier and stabilized. And this is far from a complete list…Our warriors do not stop. And it’s only a matter of time before we oust the occupier from all our land.

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, October 4, 2022

Ο ρωσικός στρατός υποχωρούσε σήμερα στην περιφέρεια του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), αλλά και στην περιφέρεια της Χερσώνας (νότια), σύμφωνα με χάρτες που παρουσίασε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ουκρανικής κυβέρνησης έχουν απελευθερωθεί συνολικά 1.534 κοινότητες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Οι μάχες, πάντως, στα δύο αυτά μέτωπα μαίνονται ακόμη καθώς η αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού συνεχίζεται.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι ανέφερε πως υπήρχαν σημαντικές εξελίξεις και στον διπλωματικό τομέα και υποστήριξε ότι παρά τις συνεχόμενες προσπάθειες της Ουκρανίας να τελειώσει ο πόλεμος «είναι η Ρωσία εκείνη που κάνει τα πάντα για να τελειώσει η σύρραξη στο μέτωπο των μαχών και όχι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Επίσης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που είχε με την Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής των «Αδερφών της Ιταλίας» «που κέρδισε τις εκλογές και με μεγάλη διαφορά. Την ευχαρίστησα για τημ στρατιωτική βοήθεια που μας προσφέρει η χώρα της και την περιμένουμε στο Κίεβο», τόνισε.

Πηγή: newsbeast.gr