Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στους πολίτες της χώρας του στο νυχτερινό διάγγελμα ανέφερε πως η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να «χτίσει» μια νέα… ρωσική αυτοκρατορία μέσα στην ψυχή των Ουκρανών και υπογράμμισε πως η χώρα του ακόμη μάχεται εναντίον των «συντρόφων» που το επιδιώκουν. Σημείωσε, πως ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα απαγορεύει σε θρησκευτικές οργανώσεις να έχουν σχέσεις με τη Ρωσία.

«Θα εξασφαλίσουμε την ολοκληρωτική ανεξαρτησία του κράτους και αυτό σημαίνει και την πνευματική ανεξαρτησία», είπε ο Ουκρανός ηγέτης και συνέχισε: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να “χτίσει” μια νέα αυτοκρατορία μέσα στην ουκρανική ψυχή. Σε συνάντηση με την Εθνική Ασφάλεια και το Συμβούλιο Άμυνας, συζητήθηκε το ζήτημα της σχέσης ορισμένων θρησκευτικών κύκλων στην Ουκρανία με τη Ρωσία, το κράτος που μας επιτίθεται κι αποφασίστηκε:

1.Η Εθνική Ασφάλεια και το Συμβούλιο Άμυνας συμβούλευσαν την κυβέρνηση να καταθέσει στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που να απαγορεύει σε θρησκευτικές οργανώσεις να λειτουργούν στην Ουκρανία ενώ έχουν σχέση με κέντρα επιρροής της Ρωσίας.

2.Η Κρατική Υπηρεσία της Εθνοπολιτικής και της Ελευθερίας της Συνείδησης έλαβε εντολή να εξετάσει το καταστατικό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την παρουσία οποιαδήποτε σχέσης με το Πατριαρχείο της Μόσχας και, αν κριθεί απαραίτητο, να λάβει μέτρα όπως ορίζει ο νόμος.

3.Την εξασφάλιση της νομιμότητας και την τήρηση αυτής από τις θρησκευτικές οργανώσεις που λειτουργούν στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Κιέβου-Πέτσερσκ (σ.σ. εκεί βρίσκεται και το ορθόδοξο Μοναστήρι των Σπηλαίων του Κιέβου).

4.Όλα τα σώματα που είναι υπεύθυνα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους να εντοπίσουν και να σταματήσουν όλες τις δράσεις των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας στο θρησκευτικό περιβάλλον της Ουκρανίας. Και να επιβάλλουν ποινές – σύντομα θα ανακοινωθεί λίστα με ονόματα.

5.Πρέπει να ανεβάσουμε το στάτους και να ενδυναμώσουμε τις δυνατότητες της Κρατικής Υπηρεσίας της Εθνοπολιτικής και της Ελευθερίας της Συνείδησης. Η δομή της θα εκσυγχρονιστεί ώστε να της δοθεί η εξουσία να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Ουκρανών και του κράτους».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα του θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο να είναι πνευματικά ανεξάρτητη από τη Ρωσία και ως εκ τούτου θα κάνει ακόμη ένα βήμα προς την εδαφική ανεξαρτησία στο πεδίο των μαχών.

We will ensure complete independence for our state. In particular, spiritual independence. We will never allow anyone to build an empire inside the Ukrainian soul.A meeting of the National Security and Defense Council was held today. The meeting at which we considered numerous facts of connections of certain religious circles in Ukraine with the aggressor state.First. The National Security and Defense Council instructed the Government to submit to the Verkhovna Rada a draft law on making it impossible for religious organizations affiliated with centers of influence in the Russian Federation to operate in Ukraine.Second. The State Service for Ethnopolitics and Freedom of Conscience was commissioned to ensure the religious examination of the Management Statute of the Ukrainian Orthodox Church for the presence of a church-canonical connection with the Moscow Patriarchate and, if necessary, to take measures provided for by law.Third. Ensure the verification of the presence of legal grounds and compliance with the conditions of use by religious organizations of the property located on the territory of the National Kyiv-Pechersk Historical and Cultural Reserve.Fourth. All bodies responsible for ensuring national security must intensify measures to identify and counter the subversive activities of Russian special services in the religious environment of Ukraine. And apply personal sanctions – the surnames will be made public soon.And fifth. We need to raise the status and strengthen the capabilities of the State Service for Ethnopolitics and Freedom of Conscience. This structure will be reformed, which will enable it to really protect the rights and legitimate interests of the Ukrainians and the state.With these and other decisions, we guarantee Ukraine’s spiritual independence.🇺🇦🇺🇦🇺🇦

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, December 1, 2022

Πηγή: newsbeast.gr