Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν τα εξοπλιστικά συστήματα που στέλνουν οι ΗΠΑ στη χώρα του ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ρωσικές δυνάμεις. Χαιρέτισε την απόφαση να δοθούν κι άλλα HIMARS από τους Αμερικανούς.

«Η λέξη HIMARS έχει γίνει πλέον σχεδόν δική μας. Είναι δε ξεκάθαρο πως το επόμενο όνομα που θα γίνει δικό μας θα προέρχεται από την αεράμυνα και τα σύγχρονα συστήματα που ζητάμε από τους εταίρους μας. Έχουμε συμφωνίες γι’ αυτό, αλλά δυστυχώς δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε σημαντικές πρωτεύουσες», τόνισε και συνέχισε:

«Γι’ αυτό και η προστασία του αέρα είχε σημαντική θέση στην ομιλία της Πρώτης Κυρίας της Ουκρανίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Για πρώτη φορά στην ιστορία η Πρώτη Κυρία που απευθύνθηκε στο Κογκρέσο και σαφώς πρόκειται για μια τιμή για την Ουκρανία και τον λαό μας. Ο λόγος της ήταν ειλικρινής και εκπροσώπησε όλες τις οικογένειές μας. Η Ολένα μίλησε για τα θύματα του ουκρανικού τρόμου και για την πραγματική ευκαιρία που έχουν οι Αμερικανοί φίλοι μας να μας βοηθήσουν σταματήσουμε αυτόν τον τρόμο. Αυτή μπορεί να είναι η κοινή μας νίκη».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην απόφαση της ΕΕ να ενισχύσει με 500 εκατομμύρια ευρώ στρατιωτικής βοήθειας την Ουκρανία, αλλά και την απόφαση να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Ωστόσο, κάλεσε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να κάνουν περισσότερα και να μην εκβιάζονται από τη ρωσική κυβέρνηση και να «φορτώνουν» τους πολίτες τους με παραπάνω ακρίβεια.

The name HIMARS has become almost native to our people – just like Javelin or NLAW, like “Stugna” or “Neptune” earlier.And it is obvious that the next equally important name will appear from modern air defense systems, which we are requesting from partners. The representatives of our state did not stop working for a single day to obtain an effective air defense system. And we have certain agreements on this, there is certain success that allows us to destroy part of the missiles, but a completely different speed and scale of protection is required.Russian terror must lose. And this will be our joint victory – of the Ukrainian and American nations.

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, July 20, 2022

Η απόφαση των ΗΠΑ για τα HIMARS

Όσο για τα HIMARS, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν τέσσερα επιπλέον συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, στο πλαίσιο του τελευταίου στρατιωτικού πακέτου για την ενίσχυση του Κιέβου που αντιμετωπίζει σφοδρό σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδωσε εντολή στους στρατηγούς του να δώσουν προτεραιότητα στην καταστροφή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και των όπλων πυροβολικού της Ουκρανίας, αφού τα όπλα που προμήθευσε η Δύση χρησιμοποιήθηκαν για να πλήξουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

Περίπου πέντε μήνες από τότε που ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε την εντολή για την εισβολή, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας καταλαμβάνοντας το ένα πέμπτο της χώρας.

«(Θα) συνεχίσουμε να βρίσκουμε καινοτόμους τρόπους για να διατηρήσουμε τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή μας προς τους γενναίους άνδρες και γυναίκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και θα προσαρμόσουμε τη βοήθειά μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα διαθέτει την τεχνολογία, τα πυρομαχικά και τη δύναμη πυρός για να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε ο Όστιν κατά την έναρξη μιας τηλεδιάσκεψης με τους συμμάχους για την Ουκρανία.

Η Δύση έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με μεγαλύτερου βεληνεκούς πυροβολικό και συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων για να βοηθήσει το Κίεβο να αντέξει παρά την υπεροχή του ρωσικού πυροβολικού σε αριθμό και πυρομαχικά.

Η Ουκρανία λέει ότι έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς πλήγματα σε 30 ρωσικές υποδομές και κόμβους εφοδιασμού, χρησιμοποιώντας συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων τα οποία προμηθεύτηκε από τη Δύση.

Τα συστήματα HIMARS έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές και είναι πιο ακριβή από το πυροβολικό σοβιετικής εποχής που είχε η Ουκρανία στο οπλοστάσιό της.

Ο Όστιν δήλωσε ότι το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης βλήματα για συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων πυραύλων καθώς και πυρομαχικά πυροβολικού.

Με το τελευταίο πακέτο, ο συνολικός αριθμός των HIMARS που έχουν παραδώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία ανέρχεται σε 16.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια από την έναρξη του πολέμου, εκ των οποίων 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο μήνα.

Πηγή: newsbeast.gr