Για 14η φορά μέσα σε αυτή τη χρονιά εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα βαλλιστικό πύραυλο «αγνώστου τύπου» προς τα ανατολικά, στην κατεύθυνση της Θάλασσας της Κορέας, όπως ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο.

Αυτή η οπλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ καταγράφεται μία εβδομάδα μετά τη δήλωση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ότι θα το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του θα «αναπτυχθεί» με τη «μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα».

To 2022 η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη κάνει αρκετές δοκιμές βαλλιστικών και υπερηχητικών πυραύλων: μεταξύ αυτών εκτόξευσε τον Μάρτιο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), τερματίζοντας το μορατόριο που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017.

Στο αδιέξοδο η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου

Η Βόρεια Κορέα αψηφά παράλληλα τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ πως είναι έτοιμες για διάλογο. Η διαδικασία διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου παραμένει στο απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε το 2019 αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το AFP και το Reuters.

Η σημερινή δοκιμή καταγράφεται μερικά εικοσιτετράωρα προτού αναλάβει τα καθήκοντά του (τη 10η Μαΐου) ο Γιουν Σοκ-γελ, ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι θα ασκήσει πολύ πιο σκληρή πολιτική έναντι της Πιονγκγιάνγκ.

Πηγή: newsbeast.gr