Η χειμερινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε στη Βουλγαρία με εξαιρετικές συνθήκες για σκι και πίστες γεμάτες από λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Στο Μπόροβετς, η τουριστική περίοδος άρχισε σήμερα και στα τρία χιονοδρομικά κέντρα: Σιτνιάκοβο, Γιάστρεμπετς και Μάρκουτζικ. “Φέτος ο καιρός είναι με το μέρος μας, οπότε ανοίγουμε και τα τρία χιονοδρομικά κέντρα”, δήλωσε στο BTA η διοργανώτρια μάρκετινγκ του Borosport, Μαρία Σεΐνοβα, διευκρινίζοντας ότι το χιόνι είναι άφθονο και οι συνθήκες καλές. “Αλλά διατηρούμε τα κανόνια χιονιού, γιατί η αρχή της σεζόν είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να επωφεληθούμε από τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες και να διασφαλίσουμε επαρκή κάλυψη από χιόνι όσο το δυνατόν περισσότερο”, πρόσθεσε.

“Δεν θα αλλάξουμε τις περσινές μας τιμές μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων. Η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους γίνεται μόνο με πράσινο πιστοποιητικό. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας ισχύει σε πολυσύχναστες τοποθεσίες”, είπε η Σεΐνοβα. “Βασιζόμαστε κυρίως στους Βούλγαρους τουρίστες και τους επισκέπτες από τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Φέτος περιμένουμε επίσης οι παραδοσιακοί επισκέπτες μας από τη Βρετανία να επιστρέψουν στο Μπόροβετς”, δήλωσε η Σεΐνοβα.

“Οι δρόμοι και οι χώροι στάθμευσης είναι απολύτως καθαροί από χιόνι και οι αναγκαίες ρυθμίσεις έχουν γίνει σε συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση”, δήλωσε ο Ιβάν Στάνκοφ του γόνδολα τελεφερίκ Yastrebets Gondola στο ΒΤΑ.

Μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου, η ημερήσια κάρτα αναβατήρα κοστίζει 62 λέβα για τους ενήλικες, 45 λέβα για νέους (ηλικίας 14-22 ετών) και 36 λέβα για τα παιδιά (ηλικίας 7-13 ετών).

Από τις 27 Δεκεμβρίου οι τιμές θα είναι 75, 54 και 44 λέβα αντίστοιχα.

“Οι τουριστικοί πράκτορες αναμένουν μια δυνατή χειμερινή τουριστική σεζόν”, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανάλυσης και Αξιολόγησης στον Τουρισμό, Ρούμεν Ντραγκάνοφ σε συνέντευξη στο BTA. Ενώ 680.000 ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν τη Βουλγαρία από τα τέλη Δεκεμβρίου 2020 έως τις αρχές Μαρτίου 2021, διπλάσιος αριθμός αναμένεται φέτος τον χειμώνα.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού (NTB) Πολίνα Καραστογιάνοβα σχολίασε στο BTA ότι τα περισσότερα μέρη της Βουλγαρίας είναι πανέτοιμα να προσφέρουν αναψυχή με φυσικό χιόνι. “Έχουμε συγκρατημένα αισιόδοξες προσδοκίες γιατί η επιχειρηματική κοινότητα έχει κάνει ό,τι είναι απαραίτητο και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια ασφαλή και ήρεμη τουριστική περίοδο”, είπε η Καραστογιάνοβα.

Εγκαινιάζοντας τη χειμερινή περίοδο 2021/2022 στο Παμπόροβο (νοτιοκεντρική Βουλγαρία) την Παρασκευή, ο υπουργός Τουρισμού Χρίστο Προντάνοφ δήλωσε αισιόδοξος. “Για να είναι επιτυχημένη, η επόμενη σεζόν πρέπει να έχει πολύ χιόνι και πολλούς τουρίστες”, πρόσθεσε.

Και ο εκτελεστικός διευθυντής του Pamporovo AD Μαριγιάν Μπελγιάκοφ ελπίζει ότι αυτή η χειμερινή περίοδος θα είναι καλή, δεδομένου ότι υπάρχει τόσο πολύ χιόνι τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

Στο Μπάνσκο, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, η σεζόν ξεκίνησε επίσημα σήμερα.

“Το νέο δεδομένο φέτος είναι ότι η βιομηχανία επέστρεψε στις κανονικές συνθήκες ανταγωνισμού”, σχολίασε ο Ντραγκάνοφ. “Τα χειμερινά θέρετρα στη Γαλλία, την Αυστρία και την Ανδόρα έκλεισαν τον περασμένο χειμώνα, αλλά είναι ανοιχτά τώρα, κάτι που είναι καλό γιατί ο χειμερινός τουρισμός διαφημίζεται πολύ καλύτερα”, υποστήριξε. “Η βουλγαρική τουριστική βιομηχανία λειτουργεί καλύτερα σε συνθήκες ανταγωνισμού και το τουριστικό μας προϊόν βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση γιατί έχει ανταγωνιστικές τιμές”, πρόσθεσε.

Ο Ντραγκάνοφ επισήμανε ότι το Μπόροβετς και το Μπάνσκο φημίζονται μεταξύ των κορυφαίων θερέτρων για σκι, ενώ το Παμπόροβο είναι ιδανικό για παιδιά και αρχάριους.

Η Καραστογιάνοβα τόνισε ότι η Βουλγαρία χρειάζεται μια νέα στρατηγική για την ανάπτυξη του τουρισμού μετά την Cοvid-19, η οποία θα πρέπει να εκπονηθεί με τη συμμετοχή διεθνών εμπειρογνωμόνων και να προβλέπει την ανάπτυξη των επιμέρους συνιστωσών του κλάδου σε αυτή τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του χειμερινού τουρισμού. “Τα βουλγαρικά βουνά πρέπει να είναι προσβάσιμα, το αντίθετο είναι έγκλημα κατά της βουλγαρικής κοινωνίας”, υποστήριξε.

Η εκτελεστική διευθύντρια του NTB επισήμανε την ανάγκη στήριξης βραχυπρόθεσμα του τουριστικού τομέα όσον αφορά το πράσινο πιστοποιητικό και τον εμβολιασμό. Το NTB επιμένει ότι το πράσινο πιστοποιητικό πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό για την πρόσβαση όλων των Βούλγαρων πολιτών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και δραστηριότητες.

Πηγή: newsbeast.gr