Αντιρρήσεις για την οργάνωση της αυριανής συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία έχουν προσκληθεί εννέα πρόσωπα, που σχετίζονται με το θέμα των παρακολουθήσεων, εξέφρασαν εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τη σημερινή διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για απόπειρα υποβάθμισης του κοινοβουλευτισμού και για πρόθεση της πλειοψηφίας να υπονομεύσει την αυριανή συνεδρίαση. Όπως είπε, ενώ όλα τα κόμματα ζήτησαν να κληθούν κατά μόνας και να τοποθετηθούν όσοι έχουν προσκληθεί, ή έστω να υπάρχουν δύο ενότητες, μια για αυτούς που εμπλέκονται στο παρόν σκάνδαλο υποκλοπής των Ανδρουλάκη, Κουκάκη, δηλαδή το μεγάλο σκάνδαλο του predator, και μία όλοι οι άλλοι, των προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων, η πλειοψηφία φαίνεται να επιδιώκει μια διαδικασία μπάχαλο, όπου εννιά άνθρωποι θα είναι εξαρχής στην ίδια συνεδρίαση, απέναντί στους οποίους θα υποβληθούν ερωτήσεις ομαδόν από τους παρόντες της επιτροπής Θεσμών.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας, να μην επιτρέψει να υπάρχει ουσιαστική έρευνα και συζήτηση.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε επίσης τη γνώμη ότι το θέμα του απορρήτου των συνεδριάσεων προβλήθηκε για λόγους αντιπερισπασμού. Εμείς είπαμε, προφανώς να τηρηθεί η μυστικότητα στον βαθμό που προστατεύει την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά μυστικά, αλλά δεν μπορεί να είναι άλλοθι και αντικείμενο χειραγώγησης, αυτή η πρόβλεψη του κανονισμού από την πλειοψηφία, ούτως ώστε, με επιλεκτικές διαρροές, να διαστρεβλώνεται το τι ειπώθηκε. Σημείωσε, δε, την πρόταση του κόμματος του, για διαμόρφωση ενός πορίσματος, που θα δημοσιοποιηθεί, με βάση τα πρακτικά της συνεδρίασης. «Εφόσον υπάρχουν στοιχεία στα πρακτικά, που ανάγονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας ή εθνικού απορρήτου, αυτά προφανώς να παραλείπονται, όλα όμως τα υπόλοιπα να είναι στο φως» είπε και σημείωσε: «Ακόμα και αυτή η πρότασή μας απορρίφθηκε διότι η πλειοψηφία δεν ενδιαφέραται για τη αλήθεια. Εμείς αυτά τα θέματα θα τα θέσουμε και στην αυριανή επιτροπή Θεσμών και ένα είναι σίγουρο: Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να αποδράσει».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι τα ζητήματα των υποκλοπών είναι πολύ σοβαρές υποθέσεις, ότι σχετίζονται άμεσα με τον λαό και τα δικαιώματά του, και γι’ αυτόν τον λόγο «δεν μπορεί η όποια διερεύνηση να γίνεται εν κρυπτώ, πολύ, δε, περισσότερο να υπάρχουν επιλεκτικές διαρροές για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι το ΚΚΕ ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συζητήσεων προσθέτοντας πως σε θέματα που μπορεί να είναι απόρρητα και σχετίζονται με την άμυνα, τότε πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση το θέμα της μη δημοσιοποίησης τους. Όσο για τη σύσταση προς τα μέλη της επιτροπής, να μην φέρουν τα κινητά τους στη συνεδρίαση, είπε ότι «είναι ψευτοδίλλημα»: Αυτό που προστατεύει τον καθένα, είναι η πλήρης δημοσιότητα και η έρευνα επί της ουσίας της υπόθεσης αυτής είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη είπε ότι ζητήσαμε (να βγουν) όλα στο φως, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τα θεσμικά όργανα, και με απόλυτα θεσμικό τρόπο. Σήμερα, προσέθεσε, η πλειοψηφία πρότεινε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ομαδοποιήσει όλους όσοι προσέλθουν, και να τους ακούσουμε όλους μαζί. «Αυτό οδηγεί στον απόλυτο ευτελισμό της διαδικασίας» τόνισε η κα Λιακούλη.

Πηγή: newsbeast.gr