Η διαχείριση της κρίσης από την πανδημία του covid19 βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων και της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συζήτηση για τη κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με τη Ρωσία και το Κουβέιτ για συνεργασία στο τομέα της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της βιομηχανικής συνεργασίας.

Απαντώντας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης που οδηγούν στην επιδείνωση τόσο της πανδημίας όσο και της οικονομίας, έκανε λόγο για μικροψυχία και μίζερη κριτική και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τις λιγότερες επιπτώσεις από την κρίση και αυτό αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς.

Παράλληλα απέρριψε τις αιτιάσεις τόσο του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη ότι δεν γίνονται δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό και δεν παίρνονται μέτρα στήριξης της οικονομίας. «Κάνουμε 10.000 δωρεάν τεστ την ημέρα εδώ και πολλούς μήνες.

Πριν λίγες μέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Τηρουμένων των αναλογιών η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Και αυτό δεν πρέπει να είναι παράγοντας μιζέριας και μικροψυχίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε:

«Συνολικά μέχρι σήμερα δόθηκαν 11 δισ. ευρώ στην αγορά και μέχρι τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη παροχή ρευστότητας που δόθηκε ποτέ και είναι η απάντηση της κυβέρνησης στη μεγαλύτερη παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση. Τα μέτρα έχουν θετική επίδραση. Η Eurostat είπε ότι η Ελλάδα έχει την μικρότερη επίπτωση από την κρίση της πανδημίας γιατί όλα τα μέτρα διατηρούν τις θέσεις εργασίας.

Άρα, δώσαμε ρευστότητα στην αγορά και διασφαλίσαμε εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Η ελληνική οικονομία αντέχει καλύτερα από ότι πίστευαν όλοι. Έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια, που ούτε στον ύπνο μας θα βλέπαμε πριν ένα χρόνο γιατί οι αγορές εκτίμησαν το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιτυχία τα θέματα της πανδημίας και της οικονομίας».

Συνεχίζοντας ο υπουργός έκανε λόγο για μια εθνική μεγάλη μάχη που δίνει η Ελλάδα σήμερα, «γιατί αν δεν αποφύγουμε το lock down η ζημιά θα είναι θεμελιώδης».

«Άρα όσοι ενδιαφέρονται να μην χαθούν θέσεις εργασίας, όποιος αγαπά αυθεντικά τη χώρα δεν κάνει εξυπνάδες. Γιατί από αυτό θα εξαρτηθεί η ισχύς της χώρας μας. Και όποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό και δεν συμμετέχουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια θα είναι προδότες» τόνισε.

Και κατέληξε: «Η Ελλάδα παίρνει δύσκολα, αντιδημοφιλή αλλά απαραίτητα μέτρα, για να αποφύγει το lockdown. Αν τηρήσουμε τα μέτρα θα διατηρηθεί η καλή μας θέση. Αν ο καθένας αντιμετωπίσει επικοινωνιακά, με συνομοσιολογίες το θέμα, ότι και να κάνει η κυβέρνηση και όσα μέτρα και να πάρει θα φτάσουμε σε μέτρα που θα βλάψουν τη χώρα.

Θα πρέπει να σοβαρευτούμε και να τηρούμε όλοι τα μέτρα για να ξεπεράσουμε το μείζον αυτό θέμα. Αυτή είναι μια εθνική προσπάθεια και πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, έκανε λόγο για «νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που καλπάζουνε» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται τη συνταγογράφηση των τεστ ενώ δεν δείχνει τα αντανακλαστικά που έδειξαν άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας που τα παρέχουν εντελώς δωρεάν».

Παράλληλα, επανέφερε την πρόταση του κόμματος του να υπάρξει από το κράτος κάλυψη κατά 40% του ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή που θα τη στήριζε την οικονομία, σταμάτησε από τις τράπεζες.

«Τι γίνεται τελικά; Θα παρακολουθούμε μέρα με την ημέρα την αύξηση των κρουσμάτων και την ίδια ώρα θεωρούμε πως με το να δίνουμε δύο εκατομμύρια ευρώ -πέρα από τα 20 εκατομμύρια ευρώ- στα μέσα ενημέρωσης, μπορούμε να βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί;

Αυτή είναι η πρόθεση σας; Μια εικονική πραγματικότητα ενός εικονικά αγγελικά πλασμένου κόσμου; Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και δεν επιτρέπεται να βαδίζετε σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε να γίνονται δωρεάν τα τεστ για τον κορονοϊό, κατηγόρησε την κυβέρνηση «για έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού» και ότι «από μια υπερδιόγκωση των λαθών της έφτασε να κινδυνεύουν περιοχές της χώρας με lockdown», και υποστήριξε επίσης ότι μέσω της λίστας Πέτσα κατάφερε ώστε τα μέσα ενημέρωσης να την λιβανίζουν και να αποσιωπούν την πραγματικότητα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης στις κατηγορίες για τη λίστα Πέτσα.

«Όλοι οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Eurostat, οι διεθνείς αγορές, που δίνουν συγχαρητήρια στη χώρα μας για το πώς αντιμετωπίζει τα θέματα της πανδημίας και της οικονομίας και αναγνωρίζουν ότι είμαστε σε καλύτερη θέση από όλες τις άλλες χώρες, αγοράζονται από τη λίστα Πέτσας;», αντέτεινε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Από το ΚΚΕ, ο εισηγητής του κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περάσει αντιλαϊκά ισοπεδωτικά μέτρα, ενώ υπογράμμισε ότι όσο κορυφώνεται η πανδημία, τόσο θα επιδεινώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Υποστήριξε ακόμα ότι είναι δεκάδες καθημερινά οι καταγγελίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την πλήρη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης, ανέφερε ότι «είναι οξύμωρο η κυβέρνηση να λέει για έκρηξη της πανδημίας και να την αποδίδει στη συγκέντρωση του κόσμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά να μην βλέπει το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή να πανηγυρίζει που έχουμε λιγότερες μονάδες εντατικές θεραπείας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, απαντώντας στα σχόλια της αντιπολίτευσης, αντέτεινε ότι «στη χώρα μας γίνονται καθημερινά πολλά δωρεάν τεστ κορονοϊού» ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει προμηθευτεί 800.000 rapid test, τα οποία έχουν διανεμηθεί σε όλες τις υγειονομικές δομές».

«Μόλις χθες η κ. Μέρκελ είπε ότι πλέον 3 στα 4 κρούσματα κορονοϊού δεν μπορούν να ανιχνευτούν. Έχασε το παιχνίδι της ιχναλήτησης. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η χώρα χειρίζεται χειρότερα από τις άλλες χώρες την πανδημία», ανέφερε ο κ. Μπουκώρος.

Απαντώντας στον κ. Σκουρλέτη που μίλησε για απαράδεκτο συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο κ. Μπουκώρος αντέτεινε ότι δεν υπάρχει λογική σε αυτή τη κριτική, γιατί όπως είπε, για την έξαρση των κρουσμάτων σε περιοχές όπως η Κοζάνη ή οι Σέρρες που κινδυνεύουν με lock down δεν δημιουργήθηκε ποτέ πρόβλημα με τις συγκοινωνίες.

Αντιπαράθεση για τη συμφωνία με το Κουβέιτ

Αντιπαράθεση όμως μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του προέδρου της Ελληνικής Λύσης σημειώθηκε και για την κύρωση του μνημονίου μεταξύ Ελλάδος και Κουβέιτ για συνεργασία στο τομέα της βιομηχανίας.

Έντονα αντέδρασε ο κ. Γεωργιάδης στην άποψη που εξέφρασε ο κ. Βελόπουλος για τη συνεργασία της Ελλάδος με το Κουβέιτ, ότι «είναι κόντρα στα εθνικά συμφέροντα να βοηθάς εχθρικές χώρες».

«Την ώρα που το Κατάρ έχει αμυντική συμφωνία με την Τουρκία, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα με τη συνεχιζόμενη, προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά, είναι ανεπίτρεπτο η κυβέρνηση να προχωρά σε συμφωνία. Πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον και όχι τα χρήματα και οι επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος.

«Ουδέποτε αμφισβήτησα τον πατριωτισμό κανενός. Η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις και με τη Ρωσία και με το Κουβέιτ. Αλλά ρωτώ. Σας ενοχλούν οι στενές δήθεν σχέσεις της Τουρκίας με το Κουβέιτ αλλά δεν σας ενοχλούν οι στενές αμυντικές της σχέσεις με τη Ρωσία; Έχετε ακούσει για τους S300 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία, για το ότι χτίζει πυρηνικό εργοστάσιο και ότι Ρώσοι τεχνικοί εκπαιδεύουν Τούρκους για τα F-16; Αυτά δεν σας πειράζουνε;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και κατέληξε:

«Το Κουβέιτ αποφάσισε να εκσυγχρονίσει το σύνολο των υποδομών του. Μέχρι το 2035 για να το πετύχει θα ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια και εμείς θέλουμε να πάρουν μερίδιο και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Εσείς θέλετε να τα πάρουν άλλοι; Και αυτό είναι πατριωτικό; Η Τουρκία πήρε 7 δισ. -όπως είπατε- από το Κουβέιτ για επενδύσεις. Εμείς λοιπόν πώς θα αναπτύξουμε τις σχέσεις μας για να μην τα παίρνει όλα η Τουρκία; Δεν είναι λοιπόν ούτε ώρα διχασμού ούτε και μοναξιάς της Ελλάδος».

«Το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να δημαγωγούμε για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος θα διαμορφωθεί με κριτήριο την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας», επισήμανε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε:

«Ο αραβικός κόσμος έχει εξωτερικά προβλήματα, πολύ μεγάλες αντιθέσεις και εμείς πρέπει να οικοδομούμε τις συμμαχίες μας και να μην τα παραγνωρίζουμε αυτά και να κάνουμε εύκολα πολιτικές εκδρομές. Δεν θα μας πει η Τουρκία τι θα κάνουμε εμείς.

Είναι τόσο σύνθετες οι συμμαχίες και οι αντιθέσεις που υπάρχουν, και πρέπει εμείς να είμαστε προσεκτικοί και να μην ξεχνάμε ότι ο κ. Ερντογάν δεν προχωρά παρά πέρα, γιατί η Ελλάδα έχει στενή συνεργασία με τη Γαλλία και παράλληλα εμπλουτίζεται με τη συμμαχία Αιγύπτου και Αραβικών Εμιράτων. Είναι εύκολες οι πολιτικές εκδρομές στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και πολύ εύκολο το λάθος και η επιπολαιότητα».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρήστος Δήμας, έκανε λόγο για δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες τις οποίες κυρώνει η Ελλάδα.

Κυρώθηκαν 5 μνημόνια συνεργασίας με Ρωσία και Κουβέιτ

Υπέρ της Συμφωνίας με τη Ρωσία για συνεργασία στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.

Υπέρ της κύρωσης του μνημονίου για συνεργασία Ελλάδος-Κουβέιτ στο τομέα της βιομηχανικής συνεργασίας ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση καταψήφισαν και το ΜέΡΑ25 δήλωσε «παρών».

Επίσης από την Ολομέλεια, κυρώθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία τρεις συνεργασίες της Ελλάδος στον αθλητικό τομέα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι:

  • Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης Αθλητικής Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γενικής Αρχής Πρόνοιας Νεολαίας και Άθλησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
  • Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον Τομέα του Αθλητισμού μεταξύ της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κράτους του Κατάρ και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.
  • Κύρωση του Πρωτοκόλλου Αθλητικής Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Πηγή: newsbeast.gr