Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την προστασία του εθελοντισμού και το πλαίσιο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Με την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης, θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί της τροπολογίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ΕΥΠ, η οποία προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Είναι οι ίδιες οι σοβαρές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που συμφωνούν ότι υπάρχει αναγκαιότητα ελέγχου, διαφάνειας και λογοδοσίας, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, λίγο προτού ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο προσδιορίζονται υποχρεώσεις των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να λάβουν κρατική χρηματοδότηση, και αυτές είναι υποχρεώσεις διαφάνειας. «Αν δεν διαμορφωθεί θεσμικό πλαίσιο που να ενισχύει την ακεραιότητα, τη διαφάνεια και να χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης, δεν θα στηρίξουμε και δεν θα ενισχύσουμε τον εθελοντισμό», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Μάκης Βορίδης

Τι θα ισχύει με τη νέα ρύθμιση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υμνωδεί τις οργανώσεις και λέει ότι πρέπει να τις στηρίξουμε. Σας έχει απασχολήσει ο έλεγχος και η κριτική σε αυτές τις οργανώσεις και το γεγονός ότι υπάρχουν και εστίες αδιαφάνειας σε κάποιες από αυτές; Λειτουργεί αυτό ανασχετικά για όποιον θέλει να προσφέρει εθελοντικά;», ανέφερε ο κ. Βορίδης που επισήμανε ότι δεν λειτουργεί στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της ενίσχυσης της συμμετοχής η έλλειψη ελάχιστων προϋποθέσεων και η έλλειψη πλαισίου ελέγχου και λογοδοσίας που μέχρι σήμερα οδήγησαν στο να είναι η Ελλάδα τελευταία στην κατάταξη για την εθελοντική προσφορά.

«Συνομολογείτε ότι υπήρξαν περιπτώσεις διαφθοράς σε τέτοιες οργανώσεις. Θεωρείτε εξ ορισμού ότι τέτοιες οργανώσεις είναι άγιες; Επειδή δηλαδή κάποιος γράφει ‘ΜΚΟ’, ταυτόχρονα αγιοποιείται; Ή έχει υποχρέωση λογοδοσίας; Ή έχει υποχρέωση διαφάνειας; Ή εφόσον παίρνει κρατικά λεφτά, εγώ θα πω και ιδιωτικά, έχει την υποχρέωση να δίνει λογαριασμό για όλα αυτά; Ή πρέπει να μας εξηγεί τις δράσεις που κάνει; Ποια είναι η άποψή σας γι΄αυτό;», είπε ο Μάκης Βορίδης απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για ασφυκτικό έλεγχο.

«Μας λέτε ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ ελεγκτικό; Είναι ελεγκτικό το νομοσχέδιο διότι τους βάζουμε να εγγραφούν σε δύο μητρώα; Πώς θα κάνουμε έλεγχο, αν δεν τους έχουμε ούτε σε ένα μητρώο; Αν δεν ξέρουμε ποιοι είναι; Αν δεν ξέρουμε τη διοίκησή τους; Αν δεν ξέρουμε το καταστατικό τους; Αν δεν έχουμε μια χρηματοοικονομική τους κατάσταση; Τι εννοείτε είναι ελεγκτικό το νομοσχέδιο;», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αλλά και αναφορικά με τις επικρίσεις ότι το νομοσχέδιο είναι γραφειοκρατικό για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ο κ. Βορίδης επέμεινε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει δύο μητρώα, και παρέχει τρεις επιλογές:

  • για εκείνες τις οργανώσεις που δεν θέλουν καθόλου δημόσια χρηματοδότηση και δεν μπαίνουν σε κανένα μητρώο,
  • για εκείνες που εγγράφονται στο βασικό μητρώο και για την εγγραφή προϋπόθεση είναι να προσκομίσουν καταστατικό, τα όργανα διοίκησης, έναν ισολογισμό, μια χρηματοοικονομική κατάσταση και ένα παράλοβο 20 ευρώ. «Αυτό είναι το υπερβολικό και το βαρύ και το γραφειοκρατικό; Για μια οργάνωση που θα πάρει χρηματοδότηση μέχρι 50.000 ευρώ;», είπε ο κ. Βορίδης.
  • για εκείνες τις οργανώσεις που θα πάρουν πάνω από 50.000 ευρώ και θα έχουν φοροαπαλλαγές. «Γι΄αυτούς το να πούμε ότι θέλουμε να δούμε μια έκθεση ορκωτών ελεγκτών, ότι θέλουμε να μην έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα οι διοικήσεις τους, ότι θέλουμε να δούμε ένα σχέδιο δράσης τους, τι κάνανε και έναν απολογισμό, για το σχέδιο δράσης τους, αυτό είναι βαρύ;», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Αποκομμένος από την πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ»

Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών παρατήρησε ότι σήμερα η κυβέρνηση δέχεται σφοδρά πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση για δύο τροπολογίες που είχαν κατατεθεί εμπρόθεσμα στο νομοσχέδιο αν και επί ΣΥΡΙΖΑ κατετίθεντο εκπροθέσμως 15 εκπρόθεσμες τροπολογίες σε ένα νομοσχέδιο, όπως υποστήριξε.

Ο Μάκης Βορίδης επισήμανε μάλιστα ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, έφεραν αποτέλεσμα αφού η Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει τις πέντε μονάδες στον δείκτη κατάταξης της διαφθοράς, και είναι οι μονάδες που είχαν χαθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχει πλάκα να μιλάτε εσείς για διαφθορά και για την απραξία αυτής της κυβέρνησης, όταν επί των ημερών σας πέσαμε στον δείκτη της διαφθοράς και τώρα ξανακερδίζουμε τις μονάδες που είχαμε χάσει, για να πάμε και μια θέση πιο πάνω από εκεί που ήμασταν», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια της κυβέρνησης ιδίως στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, είπε ο κ. Βορίδης και ζήτησε αυτό να προβληματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, «για να μην είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα».

Πηγή: newsbeast.gr