Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ζήτησε την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση από την ΕΕ στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις που περιλαμβάνουν, συν τοις άλλοις, «την εργαλειοποίηση απελπισμένων μεταναστών που αποστέλλονται μαζικά από την Τουρκία δια θαλασσής και ξηράς στην Ελλάδα μέσω παράνομων κυκλωμάτων λαθρεμπόρων».

«Από την αρχή του έτους η Τουρκία έχει ξεκινήσει κλιμάκωση επιθετικής πολιτικής με fake news και αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδος. Παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μου και τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών κατασκευάζοντας ακόμα και πλαστούς χάρτες» είπε η κ. Βόζεμπεργκ.

Και πρόσθεσε: «Η ένταση που επιδιώκει ο Πρόεδρος Ερντογάν περιλαμβάνει εκτός των άλλων, εργαλειοποίηση απελπισμένων μεταναστών, τους οποίους μαζικά αποστέλλει διά θαλασσής και ξηράς μέσω παράνομων κυκλωμάτων λαθρεμπόρων».

Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι «από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους εντοπίστηκαν περίπου 15.650 παράτυποι μετανάστες στον Έβρο, ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2021 ήταν μόνο 1.400. Επίσης, είπε ότι «την 24η Μαΐου 2022, σε μια μέρα, 5 σκάφη μετέφεραν 500 άτομα από τα τουρκικά παράλια με προορισμό τη Σάμο και τη Χίο».

«Η ΕΕ οφείλει να αντιδράσει. Αυτή τη φορά επιτέλους αποτελεσματικά. Τρόποι υπάρχουν όταν υπάρχει και η βούληση», σημείωσε, καταλήγοντας.

Πηγή: newsbeast.gr