Ευρωπαϊκές και βραζιλιάνικες αρχές συνεργάστηκαν για να εξαρθρώσουν ένα τεράστιο δίκτυο εμπόρων ναρκωτικών που δραστηριοποιούνταν στη Βραζιλία και είχε στείλει 17 τόνους κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε η Europol συνολικά συνελήφθησαν 15 πρόσωπα και κατασχέθηκαν αντικείμενα αξίας άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτής της υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αστυνομικών αρχών, η οποία εδρεύει στη Χάγη.

«Είναι μια σημαντική νίκη στη μάχη κατά του εμπορίου ναρκωτικών. Οι ευρωπαϊκές και οι λατινοαμερικάνικες αστυνομικές αρχές εξάρθρωσαν ένα από τα πιο δραστήρια εγκληματικά δίκτυα της Βραζιλίας, το οποίο είχε κατακλύσει την Ευρώπη με πολλούς τόνους κοκαΐνης», πρόσθεσε η Europol.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021, όταν κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Αμβούργου, στη Γερμανία, 316 κιλά κοκαΐνης που προέρχονταν από τη νότια Βραζιλία. Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Παραγουάη.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας (PF), που ερευνούσε επί δύο χρόνια αυτήν την υπόθεση, η οργάνωση αυτή έστειλε 17 τόνους ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη. Από την ποσότητα αυτή ωστόσο κατασχέθηκαν οι 12 τόνοι. Η επιχείρηση για την εξάρθρωση του δικτύου έγινε την Πέμπτη, με τη συμμετοχή 200 αστυνομικών σε διάφορες Πολιτείες της Βραζιλίας και στην Ασουνσιόν, την πρωτεύουσα της Παραγουάης. Κατασχέθηκαν 87 ακίνητα, 173 οχήματα και ένα αεροσκάφος, ενώ πάγωσαν 147 τραπεζικοί λογαριασμοί.

Η κοκαΐνη παραγόταν στη Βολιβία και τη μετέφερε στη Βραζιλία με φορτηγό ένας Παραγουανός. Η αποστολή των φορτίων στην Ευρώπη γινόταν δια θαλάσσης, μέσω εταιρειών που έχουν την έδρα τους σε λιμάνια της νότιας Βραζιλίας. Οι εταιρείες αυτές έκρυβαν τα ναρκωτικά σε νόμιμα φορτία, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν γνώριζαν τίποτα. Όταν έφταναν τα προϊόντα στην Ευρώπη, οι συνεργάτες των διακινητών έκλεβαν εκείνο το μέρος του φορτίου που περιείχε τα ναρκωτικά, ώστε να τα πουλήσουν στη συνέχεια σε διάφορες χώρες.

Πηγή: newsbeast.gr