Απομένει κάτι παραπάνω από μια μια εβδομάδα ως τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία (30 Οκτωβρίου θα κληθούν οι πολίτες στις κάλπες) και το προβάδισμα του κεντροαριστερού πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επί του απερχόμενου ακροδεξιού αρχηγού του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρου μειώθηκε στις 4 εκατοστιαίες μονάδες.

Αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να έχει ως ακόμη και μηδενιστεί, υποδεικνύει δημοσκόπηση του ινστιτούτου αναφοράς Datafolha που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη (19/10).

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ο Λούλα συγκεντρώνει το 49% των προθέσεων ψήφου, έναντι 45% του κ. Μπολσονάρου. Το προβάδισμα του άλλοτε συνδικαλιστή ηγέτη ήταν 5 μονάδες (49-44%) στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Νταταφόλια, που δημοσιοποιήθηκε πριν από πέντε ημέρες.

Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος της έρευνας είναι ±2%, στοιχείο που σημαίνει πως ο ακροδεξιός πρόεδρος δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πως έχει ισοφαρίσει τον προκάτοχό του (στο 47%).

Κατά τα ευρήματα του ινστιτούτου, το 94% των Βραζιλιάνων έχει ήδη αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει, άρα το ποσοστό των αναποφάσιστων που προσπαθούν να πείσουν οι δύο αντίπαλοι συνεχίζοντας τις εντατικές εκστρατείες τους είναι πλέον μικρό.

Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ της Κυριακής, στο οποίο ο ακροδεξιός πρόεδρος σφυροκόπησε τον προκάτοχό του για τις υποθέσεις διαφθοράς επί των ημερών του Κόμματος Εργαζομένων (PT) στην εξουσία.

Η δημοσκόπηση του Νταταφόλια διενεργήθηκε από τη 17η ως τη 19η Οκτωβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.912 ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα.

Πηγή: newsbeast.gr