Οι αρχές στη Βραζιλία ανακοίνωσαν ότι ταυτοποίησαν τον «εγκέφαλο» που διέταξε τη δολοφονία του 57χρονου Βρετανού δημοσιογράφου Ντομ Φίλιπς και του 41χρονου ειδικού στους αυτόχθονες Μπρούνο Περέιρα.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή Αστυνομία η έρευνα έχει «ουσιαστικά ολοκληρωθεί» και θεωρεί ότι «κατά 90%» ο Ρούμπεν ντα Σίλβα Βιλάρ ή «Κολόμπια» διέταξε τη δολοφονία, ανέφερε ο επικεφαλής της στην Πολιτεία Αμαζόνας, Εντουάρντο Φόντε.

Ο Ρούμπεν ντα Σίλβα Βιλάρ κρατείται από τον Δεκέμβριο και φέρεται ότι ήταν επικεφαλής μιας εγκληματικής οργάνωσης παράνομης αλιείας στην κοιλάδα του Γιαβαρί, όπου διαπράχθηκαν τα εγκλήματα. Σε αυτήν την απομονωμένη περιοχή της ζούγκλας, στα σύνορα μεταξύ της Βραζιλίας, του Περού και της Κολομβίας, αυξάνονται το τελευταίο διάστημα η παράνομη αλιεία, η εκμετάλλευση του δάσους, η εξορυκτική δραστηριότητα και η διακίνηση ναρκωτικών.

Ο Μπρούνο Περέιρα αγωνιζόταν κατά της παράνομης αλιείας στα εδάφη των ιθαγενών. Σε αυτήν την κοιλάδα ζουν φυλές που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. «Ο έλεγχος της παράνομης αλιείας εκ μέρους του Μπρούνο επέφερε σημαντικό πλήγμα στην εγκληματική οργάνωση», εξήγησε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Οι αρχηγοί των αυτοχθόνων που συνεργάζονταν με τον Μπρούνο Περέιρα κατηγορούσαν από την πρώτη στιγμή τον «Κολόμπια» υποστηρίζοντας ότι διέταξε τη δολοφονία επειδή είχαν οργανώσει περιπολίες και είχαν κατασχέσει φορτία παράνομων αλιευμάτων.

Εκτός από τον «Κολόμπια» άλλοι τρεις άνδρες –οι δύο από αυτούς είναι αδέλφια– κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στις δολοφονίες ή βοήθησαν τους δράστες να κρύψουν τα πτώματα.

Ο Ντομ Φίλιπς, ανεξάρτητος δημοσιογράφος που συνεργαζόταν με τις εφημερίδες Guardian και New York Times, ταξίδευε με τον φίλο του, τον Μπρούνο Περέιρα, κάνοντας έρευνα για ένα βιβλίο που σκόπευε να γράψει με τίτλο «Πώς θα σώσουμε τον Αμαζόνιο».

Πηγή: newsbeast.gr