Ολόκληρη επιχείρηση παράνομης προώθησης μεταναστών από την Αλβανία προς τη Βρετανία έχουν στήσει επιτήδειοι, καθώς έναντι μεγάλου ποσού που λαμβάνουν, τους στοιβάζουν σε φορτηγά με χριστουγεννιάτικα είδη και περνάνε τα σύνορα.

Σύμφωνα με την dailymail.co.uk, οι επικεφαλής των κυκλωμάτων χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να διαφημίσουν τρόπους για την είσοδο στη χώρα μεταναστών, όπως για παράδειγμα ως συνεπιβάτες σε φορτηγά που μεταφέρουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Με το αζημίωτο, βέβαια, γιατί το κόστος για ένα «πακέτο» φτάνει τις 18.000 λίρες (περίπου 20.500 ευρώ).

Οι διαφημίσεις παρουσιάζουν τα κλασικά βρετανικά αξιοθέατα, από τη Γέφυρα του Λονδίνου ως το διώροφο λεωφορείο. «Κάθε ημέρα προσφέρουμε ένα ταξίδι σαν δεύτερος οδηγός», λένε και προτρέπουν όσους ζουν σε Γαλλία και Βέλγιο να έλθουν σε επαφή με το κύκλωμα. Άλλη διαφήμιση μιλά κατευθείαν στους υποψήφιους μετανάστες, υπενθυμίζοντάς τους ότι η τιμή είναι 18.000 λίρες, αλλά το πέρασμα ασφαλές.

Είναι ένας τρόπος καλύτερος -και προπαντός πιο ασφαλής- από τον «κλασικό» της διακίνησης με βάρκες ή με την μεταφορά μέσα σε ειδικούς χώρους στα οχήματα. Δεν υποκαθιστά, πάντως, το θαλάσσιο ταξίδι για να διασχίσουν οι μετανάστες τη Μάγχη.

Η διακίνηση μέσα σε κρύπτες στα φορτηγά ήταν από τις αγαπημένες μεθόδους των διακινητών μέχρι τουλάχιστον την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων στη Βρετανία (εκτός ΕΕ πλέον) αλλά και στη Γαλλία. Αυτό έστρεψε τις συμμορίες στη λύση του θαλάσσιου ταξιδιού – αλλά βέβαια και αυτό είναι επικίνδυνο ή εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Το κόστος, όπως δείχνουν οι διαφημίσεις, φτάνει τις 3.000 λίρες για ένα ταξίδι που και αυτό διαφημίζεται ως ασφαλές.

Πηγή: newsbeast.gr