Τον αποκλεισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στις συνόδους της G20 έως ότου η Ρωσία αποφασίσει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ζητά ο Ρίσι Σούνακ, ο ένας από τους δύο υποψηφίους για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Ο Πούτιν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ θα μετάσχουν στη σύνοδο κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί στο Μπαλί τον Νοέμβριο, δήλωσε νωρίτερα σήμερα σύμβουλος του προέδρου της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο.

«Οι εταίροι μας στην G20 και οι σύμμαχοί μας φέρουν συλλογικά την ευθύνη να εγκαλέσουν τον Πούτιν για την απεχθή συμπεριφορά του. Το να κάθεται κανείς στο τραπέζι μαζί του δεν είναι καλό όταν ευθύνεται για τον θάνατο παιδιών στα κρεβάτια τους την ώρα που κοιμούνται» επεσήμανε εκπρόσωπος του πρώην υπουργού Οικονομικών Σούνακ την Παρασκευή (19/8).

«Χρειάζεται να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον Πούτιν ότι δεν θα έχει μια καρέκλα στο τραπέζι, αν δεν και έως ότου σταματήσει τον παράνομο πόλεμό του στην Ουκρανία», σημείωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Σούνακ να έπεται της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία στη Βρετανία, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου. Το στρατόπεδο της Τρας δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά.

Η Ινδονησία, η οποία προεδρεύει φέτος της G20, αντιμετώπισε πιέσεις από τις δυτικές χώρες να αποσύρει την πρόσκλησή της προς τον Πούτιν να μετάσχει στην σύνοδο κορυφής λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ινδονησία έχει προσκαλέσει επίσης τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Μπαλί.

Πηγή: newsbeast.gr