Η βρετανική κυβέρνηση απάλλαξε από τα καθήκοντα του το Σάββατο έναν μουσουλμάνο αξιωματούχο που ηγείτο επίσημης ομάδας εργασίας, κατηγορώντας τον ότι ενθάρρυνε τις διαδηλώσεις κατά μιας ταινίας που αναφέρεται στην κόρη του προφήτη Μωάμεθ.

Το βρετανικό κανάλι Cineworld αναγκάστηκε να αποσύρει από το πρόγραμμά του την ταινία με τίτλο “The Lady of Heaven” (Η Κυρία του Παραδείσου), που βγήκε στις αίθουσες στις αρχές Ιουνίου, μετά την εκστρατεία αυτή μπροστά από τους κινηματογράφους που έκαναν μουσουλμανικές οργανώσεις κρίνοντας “βλάσφημη” την ταινία μεγάλου μήκους.

Ο Κάρι ‘Ασιμ, ιμάμης και δικηγόρος στο Λιντς, στη βόρεια Αγγλία, ανάρτησε τη Δευτέρα στο Facebook ένα σχόλιο κατηγορώντας την ταινία ότι “πληγώνει βαθιά τους μουσουλμάνους”, χωρίς η οργάνωσή του να εκδηλωθεί.

Ο ιμάμης ‘Ασιμ είχε δημοσιεύσει τις πληροφορίες για μια διαδήλωση στο Λιντς που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ, μια ανάρτηση ασυμβίβαστη με τα καθήκοντά του ως αντιπροέδρου ομάδας εργασίας για την ισλαμοφοβία, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές.

Οι αρχές έθεσαν τέλος στα καθήκοντα του ‘Ασιμ, με απόφασή τους “με άμεση ισχύ” εκτιμώντας ότι η εκστρατεία κατά της ταινίας “οδήγησε σε διαδηλώσεις που υποκινούν στη θρησκευτική βία”.

“Η συμμετοχή αυτή σε μια εκστρατεία που περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης δεν συνάδει με τον ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης”, δήλωσαν οι αρχές για τις οποίες η εκστρατεία κατά της ταινίας ενθαρρύνει επίσης την εχθρότητα μεταξύ των κοινοτήτων των σιιτών και των σουνιτών.

Η ταινία “The Lady of Heaven” του σκηνοθέτη ‘Ελι Κινγκ έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στη Βρετανία στις 3 Ιουνίου, και παρουσιάζεται ως η πρώτη που εστιάζει στο πρόσωπο της Φάτιμα Ζάχρα, της κόρης του προφήτη Μωάμεθ και συζύγου του Αλι, πρώτου σιίτη ιμάμη.

Όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα Guardian, ο εκτελεστικός παραγωγός της Μαλίκ Σλίμπακ διαμαρτυρήθηκε ότι το Cineworld ενέδωσε στην “πίεση”.

Ο ιμάμης δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα να σχολιάσει την απόφαση των αρχών.

Πηγή: newsbeast.gr