Ο Βρετανός υπουργός των Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ θα δεσμευθεί σήμερα ότι θα προχωρήσει στις μειώσεις φόρων που σχεδιάζει, αλλά θα υποσχεθεί μία «ισχυρή δέσμευση» στη δημοσιονομική πειθαρχία, μία εβδομάδα μετά από την αναταραχή που προκλήθηκε στις χρηματαγορές, που αντέδρασαν στο πακέτο του για την οικονομική ανάπτυξη.

Κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος, ο Κουάρτενγκ και η πρωθυπουργός Λιζ Τρας αναγκάστηκαν να υπερασπιστούν τον «μίνι προϋπολογισμό» τους, που προβλέπει μεγάλες μειώσεις φόρων και επιδοτήσεις για την ενέργεια, χωρίς να εξηγεί λεπτομερώς πώς θα χρηματοδοτηθούν.

Η απουσία των λεπτομερειών προκάλεσε εκνευρισμό στις χρηματοοικονομικές αγορές, ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία της αγγλικής λίρας μειώθηκε, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης αυξήθηκε σημαντικά. Την Παρασκευή, ο οίκος χρηματοοικονομικών αξιολογήσεων Standard & Poor’s μείωσε την προοπτική πιστοληπτικής αξιοπιστίας της Βρετανίας σε αρνητική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ακολουθήσει μία σχετική υποβάθμιση.

Ωστόσο, η Τρας και ο Κουάρτενγκ αντιστέκονται σε καλέσματα για την αντιστροφή της κατάργησης ενός σημαντικού φόρου εισοδήματος, αλλά και μιας μείωσης στο ποσοστό της βασικής φορολογίας.

Ο Κουάρτενγκ ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τα σχέδιά του για τη χρηματοδότηση των φορολογικών μειώσεων στις 23 Νοεμβρίου, ενώ σήμερα, θα υποστηρίξει ότι οι πολιτικές του έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την ανάπτυξη και ότι είναι υπολογισμένες με δημοσιονομική υπευθυνότητα.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η οικονομία μας δεν είχε αναπτυχθεί αρκετά. Ο δρόμος που είχαμε μπροστά μας ήταν αυτός μιας αργής και διαχειρίσιμης μείωσης», θα δηλώσει ο Κουάτρνγκ απευθυνόμενος προς το Συντηρητικό Κόμμα στην πόλη του Μπέρμιγχαμ στην κεντρική Αγγλία, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Χρειαζόμασταν μία νέα προσέγγιση που θα έπρεπε να ήταν επικεντρωμένη στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης… Πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την πορεία. Είμαι αισιόδοξος ότι το σχέδιο μας είναι το σωστό», θα τονίσει ο ίδιος.

Ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένης και της εμπιστοσύνης των βουλευτών του δικού του κόμματος. Χθες, ο πρώην υπουργός Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων από τη βρετανική κυβέρνηση, άφησε να εννοηθεί ότι είναι ενδεχόμενο να ψηφίσει κατά της μείωσης των φόρων για τους πλούσιους.

Η στερλίνα ανέκαμψε από την αρχική πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της, ενώ οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων σταθεροποιήθηκαν αν και βρίσκονταν σε ένα υψηλό επίπεδο, μετά την ανακοίνωση από την Τράπεζα της Αγγλίας ενός σχεδίου για την αγορά μακροπρόθεσμου χρέους άνω των 65 δισεκατομμυρίων λιρών (74,03 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Την ευθύνη για την αναταραχή που προκλήθηκε στις αγορές ανέλαβε μερικώς η Τρας, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προετοιμάσει καλύτερα το έδαφος για το πακέτο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι μειώσεις των φόρων είναι πιθανό ότι θα επιδεινώσουν τις ανισότητες και θα υπονομεύσουν την μάχη της Κεντρικής Βρετανικής Τράπεζας κατά του πληθωρισμού.

Άσχετα από αυτό, ο Κουάρτενγκ είναι αποφασισμένος να επιμείνει υποσχόμενος αυτό που ίδιος χαρακτήρισε ως μία νέα οικονομική συμφωνία για τη χώρα.

«Αυτό που χρειάζεται η Βρετανία είναι οικονομική ανάπτυξη, αλλά και μία κυβέρνηση που είναι πλήρως δεσμευμένη στην οικονομική ανάπτυξη», θα υποστηρίξει ο ίδιος.

«Αυτός είναι ο λόγος που θα καταρτίσουμε μία νέα οικονομική συμφωνία για τη Βρετανία, ενώ η συμφωνία αυτή θα υποστηρίζεται από μία ισχυρή δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία», θα εξηγήσει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: newsbeast.gr