Ο Μπόρις Τζόνσον έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο πολιτών και ΜΜΕ για διάφορες δηλώσεις ή αποφάσεις του και το ίδιο συμβαίνει και τώρα, αφού τόνισε ότι δεν πιστεύει πως οι τρανς αθλήτριες θα πρέπει να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλητικά γεγονότα, προσθέτοντας πάντως ότι η άποψή του μπορεί να είναι «αμφιλεγόμενη».

Το όλο θέμα ξεκίνησε πριν λίγο καιρό από την Παγκόσμια Ομοσπονδία της ποδηλασίας, η οποία δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της ώστε να συμμετάσχει στον πρώτο της γυναικείο αγώνα η διεμφυλική ποδηλάτισσα Έμιλι Μπρίτζες. Απόφαση με την οποία συμφωνεί ο Τζόνσον, με βάση όσα είπε.

«Δε νομίζω ότι τα βιολογικά αρσενικά πρέπει να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλητικά γεγονότα, αυτό μου φαίνεται απλώς λογικό. Τυχαίνει επίσης να πιστεύω ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν χώρους – είτε πρόκειται για νοσοκομεία, φυλακές, είτε αποδυτήρια – που να είναι αφιερωμένοι στις γυναίκες. Μέχρι εκεί φτάνει η σκέψη μου για το συγκεκριμένο θέμα. Αν αυτό με φέρνει σε σύγκρουση με κάποιους άλλους, τότε πρέπει να τα λύσουμε όλα», είπε αρχικά ο Βρετανός πρωθυπουργός και συνέχισε.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμπαθώ πάρα πολύ τους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν φύλο, στη μετάβαση, και είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε στους ανθρώπους τη μέγιστη αγάπη και υποστήριξη στη λήψη αυτών των αποφάσεων. Αυτά είναι πολύπλοκα ζητήματα και δεν μπορούν να λυθούν με ένα γρήγορο και εύκολο νομοθετικό κομμάτι. Χρειάζεται πολλή σκέψη για να γίνει αυτό σωστά».

Σάλος στη Βρετανία για τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον σχετικά με τις τρανς αθλήτριες

Απάντηση από LGBTQ+ φιλανθρωπική οργάνωση

Οι δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον, όπως προαναφέρθηκε, προκάλεσαν σάλο στη Βρετανία, με την LGBTQ+ φιλανθρωπική οργάνωση Stonewall, να αναφέρει σχετικά: «Τα τρανς άτομα αξίζουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους που απολαμβάνουν τα οφέλη του αθλητισμού και οι γενικοί αποκλεισμοί των τρανς ατόμων που συμμετέχουν είναι θεμελιωδώς άδικοι. Αυτό είναι ένα περίπλοκο και ταχέως εξελισσόμενο ζήτημα και μεγάλο μέρος της επιστήμης δεν υπάρχει ακόμη σε αυτόν τον τομέα.

Οι πολιτικές ένταξης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για κάθε άθλημα και είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγεται η χρήση εμπρηστικής ρητορικής, η οποία συχνά προκαλεί στα τρανς άτομα να σταματήσουν να ασχολούνται με τα αθλήματα που αγαπούν».

Πηγή: newsbeast.gr