Η Βρετανία θα χαρακτηρίσει επίσημα τους Φρουρούς της Επανάστασης – επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, μέλη του οποίου φέρονται να συνέλαβαν τελευταία επτά πρόσωπα συνδεόμενα με το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν – «τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», επικαλούμενη πηγές που δεν κατονόμασε.

Την κίνηση, που αναμένεται να ανακοινωθεί «εντός εβδομάδων», κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, υποστηρίζουν ο υφυπουργός Ασφαλείας Τομ Τούγκενχατ και η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Η απόφαση θα σήμαινε πως το Λονδίνο θα θεωρεί εφεξής παράνομο να ανήκει κανείς στο σώμα, να συμμετέχει σε δραστηριότητές του, ή να φέρει τον λογότυπό του δημόσια.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters του ζήτησε να σχολιάσει το δημοσίευμα της The Telegraph.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αξίωσε την περασμένη Τετάρτη οι αρχές του Ιράν να σταματήσουν να συλλαμβάνουν ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα, επιμένοντας στο ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν πιόνια.

Οι Φρουροί της Επανάστασης μπορεί να δημιουργήθηκαν ως το στρατιωτικό σώμα που θα προστάτευε το πολίτευμα του Ιράν, όμως με βάση την Deutsche Welle έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και πλέον αποτελούν μια σημαντική οικονομική δύναμη.

Σήμερα, έχουν συμμετοχή μεταξύ άλλων σε αλυσίδες ξενοδοχείων, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και αεροπορικές εταιρείες. Ταυτόχρονα ελέγχουν τμήματα της πληττόμενης από διεθνείς κυρώσεις ιρανικής οικονομίας.

Πηγή: newsbeast.gr