«Το 2013 δημιουργήσαμε τα νέα και καινοτόμα Πληροφοριακά Συστήματα “ΗΛΙΟΣ”, “ΕΡΓΑΝΗ”, “ΑΡΤΕΜΙΣ”, “ΚΕΑΟ”, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή καθολικής, αναλυτικής και πάνω απ’ όλα διαφανούς ενημέρωσης των πολιτών και των δημόσιων αρχών στους κρίσιμους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της αγοράς εργασίας και του ελέγχου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε γραπτή δήλωσή του.

«Χαρτογραφήσαμε για πρώτη φορά και με απόλυτη ακρίβεια το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας με την καινοτόμο μεταρρύθμιση “ΗΛΙΟΣ”. Μάθαμε για πρώτη φορά τον αριθμό των συνταξιούχων της χώρας, τον αριθμό των συντάξεων, τη μηνιαία και ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη και το πιο σημαντικό απ’ όλα εξαλείψαμε τις “μαϊμού” συντάξεις και κάθε μορφής παραβατικότητα για πάντα» σημειώνει ο κ. Βρούτσης, τονίζοντας: «στόχος μας ήταν και είναι η απόλυτη εξυπηρέτηση του πολίτη μέσα από τη συνεχή βελτίωση των πληροφοριακών συστημάτων, που κατοχυρώνει τη δημόσια διαφάνεια και την πλήρη απεικόνιση της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας».

Όπως υπογραμμίζει, «ενισχυτικά σε όλα τα προηγούμενα, στις 23 Ιουλίου 2020, δημιουργήθηκε από τη νέα διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) το καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα ψηφιακής απονομής συντάξεων “ΑΤΛΑΣ”. Με το σύστημα “ΑΤΛΑΣ“, το 85% των συντάξεων έως το τέλος του 2021 θα απονέμεται με αυτόματο και ψηφιακό τρόπο, αφού σταδιακά θα εντάσσεται στο ψηφιακό περιβάλλον του “ΑΤΛΑΣ”, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που έχουμε ήδη παρουσιάσει».

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας συμπληρώνει τα εξής: «εγκαινιάσαμε, πριν από μερικές ημέρες, την έκθεση “ΑΤΛΑΣ”, η οποία θα εκδίδεται και θα δημοσιεύεται υποχρεωτικά σε μηνιαία βάση. Με την έκθεση “ΑΤΛΑΣ” θα παρουσιάζονται από τον e-ΕΦΚΑ τα κρίσιμα και σημαντικά στοιχεία του ασφαλιστικού συστήματος, που, μέχρι τώρα, αποτελούσαν μόνιμο πεδίο αμφισβητήσεων και πολιτικών διενέξεων, όπως ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης, ο αριθμός των απονεμηθεισών συντάξεων, ο ρυθμός της ψηφιακής απονομής συντάξεων “ΑΤΛΑΣ” και ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών συντάξεων.

Με τις εκδόσεις του “ΗΛΙΟΣ” και του “ΑΤΛΑΣ”, κανένας στο μέλλον δεν θα ξαναρωτήσει ούτε θα μπορεί να αμφισβητήσει τα κρίσιμα αυτά στοιχεία του ασφαλιστικού συστήματος. Κανένας υπουργός δεν θα μπορεί να παραπλανήσει τους πολίτες σχετικά με τα στοιχεία της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς αυτά θα βρίσκονται στη δημοσιότητα και θα είναι στη διάθεση όλων, Πολιτών, κοινωνικών εταίρων και ερευνητών».

Από τα σημερινά τεκμηριωμένα και ποσοτικοποιημένα δεδομένα του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών «ΗΛΙΟΣ» που αφορούν το μήνα Νοέμβριο 2020 προκύπτουν τα εξής επτά κρίσιμα δεδομένα:

Πλήθος συνταξιούχων: 2.481.598

Μηνιαίο ποσό εισοδήματος: 2.261.099.529,08 ευρώ

Σύνολο μηνιαίου ποσού εισοδήματος από 01/01/2020: 24.793.181.642,17 ευρώ

Μέση κύρια σύνταξη: 727,97 ευρώ

Μέση επικουρική σύνταξη: 194,35 ευρώ

Πλήθος νέων συνταξιούχων με οριστική απόφαση σύνταξης: 23.310

Σύνολο νέων συνταξιούχων με οριστική απόφαση σύνταξης από 01/01/2020: 192.863

Εδώ η Έκθεση «ΗΛΙΟΣ» μηνός Νοεμβρίου 2020.

Πηγή: newsbeast.gr