Για ανεύθυνα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία αντανακλαστικά μπροστά στη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον εγκαλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός. Μιλώντας σήμερα στον Real Fm ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι τα μέτρα δραστικής μείωσης του κοινωνικού συγχρωτισμού (χώροι διασκέδασης, αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, εργασία, μέσα μαζικής μεταφοράς , σχολεία κλπ ) έπρεπε να ληφθούν εδώ και καιρό και όχι «κατόπιν εορτών». Όπως είπε, «η τραγική υποτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης και των προβλέψεων των ειδικών, η εμμονή στην αντιεπιστημονική γραμμή της «πανδημίας ανεμβολίαστων» και, κυρίως, η παντελής έλλειψη προετοιμασίας και ενίσχυσης του ΕΣΥ, κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε μη διαχειρίσιμη επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης και σε ολοσχερή κατάρρευση των δημόσιων δομών υγείας».

Κατά τον ίδιο, αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι :

1. Υψηλό επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού στη χώρα, σήμα εγρήγορσης και όχι εφησυχασμού στην κοινωνία

2. Άμεση λήψη των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων–αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων

3. Επιτάχυνση εμβολιασμών και ειδικά της 3ης δόσης

4. Καλή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με δωρεάν τεστ για όλους

5. Έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και όχι υποτίμηση των συμπτωμάτων

6. Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του ΕΣΥ – επίταξη ιδιωτικών κλινικών και αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων

7. Αξιοποίηση των νέων θεραπευτικών σχημάτων ( μονοκλωνικά αντισώματα, νέα αντιϊκά φάρμακα , κλπ), τα οποία έχουν προφανώς επικουρικό ρόλο, δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με τα εμβόλια και πρέπει να αποτελούν στοιχείο μιας συνολικής υγειονομικής στρατηγικής που δίνει έμφαση στον εμβολιασμό , στα μέτρα Δημόσιας Υγείας και στην ενδυνάμωση του ΕΣΥ . Ειδικά για τα μονοκλωνικά αντισώματα πρέπει να πάρουμε υπόψη μας ότι, σύμφωνα με όλες τις μελέτες , δεν είναι δραστικά έναντι της «μετάλλαξης Όμικρον», τόνισε.

Πηγή: newsbeast.gr