Ξεκίνησε την Πέμπτη (5/1) στο Μινσκ η δίκη του Λευκορώσου αντιφρονούντα Άλες Μπιαλιάτσκι, που είναι στη φυλακή από τον Ιούλιο του 2021και βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2022.

Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κέντρο Viasna, το οποίο έχει ο ίδιος ιδρύσει ο Άλες Μπιαλιάτσκι και οι συνεργάτες του Βαλεντίν Στεφάνοβιτς και Βλαντίμιρ Λάμπκοβιτς βρίσκονταν κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο κλουβί των κατηγορουμένων στο δικαστήριο του Μινσκ.

Το κέντρο Viasna (Ανοιξη), η κυριότερη οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Λευκορωσία, το οποίο ιδρύθηκε από τον Αλες Μπιαλιάτσκι το 1996, βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2022 μαζί με δύο ακόμη οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την Memorial (Ρωσία) και το Κέντρο για τις Ατομικές Ελευθερίες (Ουκρανία).

Και οι τρεις οργανώσεις που προέρχονται από τα κράτη που πρωταγωνιστούν στον πόλεμο στην Ουκρανία βραβεύθηκαν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την προσήλωσή τους «στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ειρηνική συνύπαρξη» απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού.

Ο 60χρονος Άλες Μπιαλιάτσκι και οι δύο συνεργάτες του φυλακίσθηκαν μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του καλοκαιριού του 2020 κατά του καθεστώτος αφού ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, στην εξουσία από το 1994, αυτοανακηρύχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές.

Το κίνημα διαμαρτυρίας κατέβασε δεκάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους του Μινσκ και άλλες πόλεις της χώρες επί πολλές εβδομάδες για να ακολουθήσει άγρια καταστολή με μαζικές συλλήψεις, εξαναγκασμό σε εξορία και φυλάκιση αντιφρονούντων, δημοσιογράφων και μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει σειρά κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Μινσκ που απολαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξη της Μόσχας.

Η Λευκορωσία χρησίμευσε ως βάση οπισθοφυλακής στις ρωσικές δυνάμεις κατά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, οι λευκορωσικές δυνάμεις δεν έχουν λάβει μέρος στις μάχες στο ουκρανικό έδαφος.

Πηγή: newsbeast.gr