«Να ακυρώσει άμεσα η κυβέρνηση την απαράδεκτη Εγκύκλιο Τσακλόγλου που μειώνει τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας», ζητά η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σε δήλωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «πανικόβλητος ο κ. Τσακλόγλου από την κοινωνική κατακραυγή, μία εβδομάδα μετά την έκδοση της απαράδεκτης εγκυκλίου του, αναγκάστηκε σε μερική αναδίπλωση δηλώνοντας ότι η μείωση των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας θα ισχύσει από εδώ και στο εξής».

Ειδικότερα, η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει τα εξής: «Πανικόβλητος ο κ. Τσακλόγλου από την κοινωνική κατακραυγή, μία εβδομάδα μετά την έκδοση της απαράδεκτης εγκυκλίου του, αναγκάστηκε σε μερική αναδίπλωση δηλώνοντας ότι η μείωση των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας θα ισχύσει από εδώ και στο εξής. Επιβεβαίωσε κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι θα υπάρξουν μειώσεις, που μπορεί να φθάσουν και τα 268 ευρώ το μήνα, μείωση που ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε ”δίκαια”. Η μείωση αυτή αποτελεί βαρύτατο πλήγμα στους πιο αδύναμους συνταξιούχους, τις χήρες και τους αναπήρους, και είναι καθαρά επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εφαρμογή του νόμου 4387/2016, όπως ψευδώς ισχυρίζονται ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Τσακλόγλου, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Για τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας η εφαρμοστική εγκύκλιος Πετρόπουλου του 2016 ανέφερε ρητά ότι δεν υπάρχει απαγόρευση λήψης δεύτερης εθνικής σύνταξης. Η εγκύκλιος Πετρόπουλου είχε ελεγχθεί και από τους θεσμούς, στο πλαίσιο της αυστηρής τότε μνημονιακής εποπτείας, και είχε θεωρηθεί ότι αποδίδει ορθά το περιεχόμενο του νόμου 4385/2016. Η εγκύκλιος Πετρόπουλου εφαρμόστηκε από το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, δηλαδή και από την κυβέρνηση της ΝΔ επί δυόμιση χρόνια. Την τροποποιεί τώρα η κυβέρνηση για να κάνει περικοπές.

Χρήματα ευρώ

Μία προφανής εξήγηση είναι ότι από 1η Ιανουαρίου φέτος ξεκινά η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος του νόμου Χατζηδάκη, που παραδίδει την Επικουρική Ασφάλιση στα ιδιωτικά επενδυτικά συμφέροντα, προκαλώντας ταυτόχρονα ένα υπέρογκο, και αυξανόμενο στα επόμενα χρόνια, δημοσιονομικό κόστος. Πρώτη θυσία για την κάλυψη των δαπανών συγκρότησης και λειτουργίας του νέου Ταμείου/ΤΕΚΑ, καθώς και του δημοσιονομικού κενού, ήταν το κοινωνικό μέρισμα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεύτερη θυσία είναι οι συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

Επιπλέον, από την εγκύκλιο Τσακλόγλου επηρεάζονται δυσμενώς και οι προ του 2016 συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν θα δουν ποτέ αυξήσεις στις συντάξεις τους, αφού μεγεθύνεται η λεγόμενη προσωπική διαφορά, καθώς και οι αγρότες που έχουν καταστεί συνταξιούχοι από το 2017 και μετά. Σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας, της ακρίβειας και της κοινωνικής κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε βίαιη αναδιανομή εις βάρος των πιο αδύναμων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των δικαιούχων σύνταξης χηρείας και αναπηρίας.

Οι συνταξιούχοι πληρώνουν πολύ ακριβά τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να σταματήσει επιτέλους η παραπληροφόρηση, ο εμπαιγμός και η φτωχοποίηση των συνταξιούχων! Η κυβέρνηση οφείλει να ακυρώσει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο Τσακλόγλου!».

Πηγή: newsbeast.gr